Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Kandidáti na smrť: Keď trpia tak, že chcú zomrieť, pomôžu im v týchto štátoch

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

DARWIN - Eutanázia, ktorú medzi prvými na svete povolilo od 1. júla 1996 austrálske Severné územie, je podľa jedných vražda, kým podľa druhých akt milosrdenstva. Úmyselné usmrtenie ťažko chorého pacienta na účely skrátenia jeho utrpenia však vtedy stačili využiť len asi štyria ľudia, pretože v marci 1997 federálny austrálsky parlament zákon zrušil.

V súčasnosti je aktívna eutanázia legálna v Belgicku, Holandsku, Luxembursku, Švajčiarsku a niektorých štátoch USA. Mnohé krajiny umožňujú vykonať eutanáziu pasívne, čo znamená prerušenie liečby udržujúcej nažive trpiaceho alebo nevyliečiteľne chorého pacienta. 

Kandidáti na smrť: Keď
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Ako prvá krajina sveta zaviedlo možnosť aktívnej eutanázie za presne daných podmienok Holandsko, kde príslušný zákon začal platiť v apríli 2002. Ten istý rok v septembri liberálnych Holanďanov nasledovalo Belgicko a v apríli 2009 Luxembursko, kde parlament príslušnú legislatívu presadil napriek vetu luxemburského veľkovojvodu. Obmedzil totiž zmenou ústavy jeho právomoci tak, že panovník už zákony neschvaľuje, ale len vyhlasuje. 

Dobrovoľnú smrť z rúk nielen lekára môže prijať chorý vo Švajčiarsku, ktoré už roky umožňuje asistovanú samovraždu. Podľa švajčiarskej ústavy nie je pomoc pri samovražde trestným činom, ak za ňou nestoja egoistické záujmy a kandidát na smrť sám vykoná niekoľko nevyhnutných úkonov. Asistovanú samovraždu lekárom legalizovali zákony aj v amerických štátoch Oregon (v roku 1994), Washington (2008) a Vermont (2013). 

Kandidáti na smrť: Keď
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Vo všetkých štátoch pre aktívnu eutanáziu platia presné pravidlá. Najmä to, že pacient musí neznesiteľne trpieť a nemá vyhliadky na zlepšenie zdravotného stavu. Túto diagnózu musí potvrdiť minimálne jeden ďalší nezávislý lekár a pacient musí byť dobre informovaný o svojom zdravotnom stave a samozrejme musí o usmrtení pri plnom vedomí niekoľkokrát požiadať. Pasívnu eutanáziu povoľuje legislatíva napríklad v Dánsku, Fínsku, Francúzsku či Nemecku. 

Viac o téme: Asistovaná samovraždaEutanázia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu