Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Meteorológ si všimol čudnú vec: Panenské znamenie Slnka, blíži sa nová éra počasia

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto

WASHINGTON - Dáva nám slnko tichý signál, že už čoskoro nastane dramatická zmena? Meteorológ a klimatológ Paul Dorian si všimol, že s našou hviezdou nie je za posledné roky niečo v poriadku. Dôsledky by sa mohli prejaviť už o tri roky.

„Slnko je prázdne,“ povedal meteorológ Paul Dorian z Vencore Weather, ktorý si zaujímavý jav na slnečnom povrchu všimol. Na Slnku totiž v poslednom období chýbajú povestné škvrny. Podľa Doriana je jeho povrch iný, než aký bol za uplynulé storočie.

Slovenskí odborníci porovnali opaľovanie kedysi a dnes: Pozor na deti, slnečné zákony sa menia

„Prázdne Slnko je znamením, že sa blíži ďalšie slnečné minimum a bude stále väčší počet takýchto nepoškvrnených dní počas najbližších rokov,“ ozrejmil Dorian. Už druhýkrát v tomto mesiaci nemalo Slnko na sebe ani škvrnku.

Keď pôjde takpovediac „do tuhého“, nepoškvrnených dní Slnka bude pribúdať a budú nasledovať viackrát po sebe. Situácia zájde tak ďaleko, že budeme môcť hovoriť o týždňoch až mesiacoch bez slnečných škvŕn.

Kritické roky

„Najbližšiu fázu solárneho minima očakávame okolo roku 2019 alebo 2020,“ dodal vedec s upozornením, že by mohla nastať malá doba ľadová, podobná tej, ktorá začala v roku 1645. Teploty vtedy klesli tak nízko, že Temža zamrzla.

Pokles slnečnej aktivity už minulý rok predpovedala Valentina Zharkova z Northumbriaskej univerzity. Odhadovala, že nastane v rozmedzí rokov 2020 až 2050. Podľa jej výskumov ide o fakt, ktorý možno vyvodiť na základe údajov a magnetickom poli a slnečnej aktivite. 

Meteorológ si všimol čudnú
Zobraziť galériu (2)

Viac o téme: Doba ľadováSlnkoSlnečné škvrny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu