Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Portoriko vyhlásilo mimoriadny stav: Blíži sa k nemu tropická búrka Dorian

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Carlos Giusti)

SAN JUAN - Tropická búrka Dorian sa na svojej ceste k Portoriku a Panenským ostrovom mierne posilnila. Meteorológovia ju lokalizovali v stredu v skorých ranných hodinách miestneho času približne 386 kilometrov juhovýchodne od portorického mesta Ponce, informuje agentúra AP.

Americké Národné stredisko pre hurikány (NHC) oznámilo, že Dorian má maximálnu stálu rýchlosť vetra 96 km/h a pohybuje sa severozápadným smerom rýchlosťou 20 km/h. Predpokladá sa, že prírodný živel prinesie v Portoriku 10-15 centimetrov zrážok, miestami až 20 centimetrov.

Americká vláda, pod ktorú tento karibský ostrov spadá, schválila vyhlásenie mimoriadneho stavu a poskytnutie príslušnej pomoci, dopĺňa tlačová agentúra DPA. Portoriko totiž čelí hrozbe priameho zásahu tropickej búrky. Opatrenie prišlo po tom, ako Národný úrad pre oceán a atmosféru (NOAA) zaradil Portoriko na zoznam sledovaných lokalít v súvislosti s hurikánmi.

Predpokladá sa, že Dorian zasiahne Portoriko ešte počas stredy. Ostrov, ktorý je americkým územím, má približne 3,4 milióna obyvateľov a je náchylný na tropické búrky a hurikány. Daná oblasť sa stále spamätáva zo škôd, ktoré v septembri spôsobil hurikán Maria. O život vtedy prišli stovky ľudí.

Viac o téme: Tropická búrkaPortorikoDorianPanenský ostrov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu