Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Vedci prišli s novou mrazivou teóriou: Črtá sa návrat doby ľadovej ako z katastrofického filmu

Scéna z filmu Deň po tom Zobraziť galériu (4)
Scéna z filmu Deň po tom (Zdroj: YouTube)

SAN DIEGO - V roku 2004 sa v kinách objavil katastrofický sci-fi film s dramatickým dejom. Zobrazuje návrat doby ľadovej, klimatickú apokalypsu, s ktorou ľudstvo neráta. Extrémna zmena počasia však podľa vedcov môže nastať už o pár storočí.

Globálne otepľovanie vo filme s názvom Deň po tom zastaví masívne atlantické prúdy, v dôsledku čoho svet začne čeliť extrémnym búrkam, ktoré ničia mestá a celú severnú pologuľu uvrhnú do doby ľadovej. Podľa najnovšej štúdie kalifornských vedcov zo San Diega nie je takýto scenár celkom pritiahnutý za vlasy. Podobné zmeny počasia by skutočne mohli o 300 rokov nastať, varujú odborníci, ktorí v odbornom magazíne Science Advances publikovali odvážnu hypotézu. 

Meteorológ si všimol čudnú vec: Panenské znamenie Slnka, blíži sa nová éra počasia

Tím expertov zo Scripps Institution of Oceanography hovorí, že súčasné klimatické modely podceňujú možnosť ochromenia oceánskych prúdov a ich kolaps. Za kľúčové považujú atlantické oceánske prúdenie vôd, ktoré by v prípade narušenia mohlo vyvolať katastrofu. Kým teplejšiu slanú vodu unášajú prúdy na sever, chladnejšia a sladšia voda smeruje za normálnych okolností na juh.

Scéna z filmu Deň po tom
Zobraziť galériu (4)
Scéna z filmu Deň po tom  (Zdroj: YouTube)

Desivý záver storočia

Vďaka opísanému systému prúdenia vôd sa značné množstvo tepla presunie z trópov do severného Atlantiku, kde sa uvoľní do atmosféry. Medzi prúdmi by mala byť rovnováha, ale vzhľadom na roztápanie arktického ľadu a zvýšený obsah oxidu uhličitého v atmosfére by mohlo dôjsť k narušeniu harmónie.

Ak by sa cirkulačné prúdy oslabili, spôsobilo by to drastické ochladenie severnej pologule. Súčasné prognózy výskumníkov naznačujú, že hladina oxidu uhličitého sa do roku 2100 zdvojnásobí. To odštartuje ochladzovanie severnej pologule, ktoré do 300 rokov vyvrcholí návratom doby ľadovej aj v Európe. Povrchové vody Atlantiku by sa v takomto prípade ochladili o 2,4 stupňa Celzia a teplota vzduchu na pevnine by klesla až o sedem stupňov Celzia.

Zdroj foto: scripps.ucsd.edu
Zobraziť galériu (4)
Zdroj foto: scripps.ucsd.edu  (Zdroj: scripps.ucsd.edu)

Viac o téme: PočasieDoba ľadováKlimatické zmeny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu