Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Ženy sú počas ovulácie schopné neskutočnej veci: Ostatné sokyne si musia dávať pozor!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstockphotos.com)

RÍM - Ženy s vysokou hladinou estradiolu, jedného z ženských pohlavných hormónov estrogénov, majú väčšiu tendenciu vidieť sokyne v láske v ženách, ktoré sú práve v období ovulácie. Prečo je to tak? O tom vypovedá štúdia zverejnená na stránkach Biology Letters.

Výsledky štúdie potešia: TOTO nám predlžuje život a znižuje negatívne dopady fajčenia

V dňoch ovulácie veľa drobných detailov prezrádza, že je žena v najplodnejšej fáze svojho menštruačného cyklu. Počas ovulácie sa mení spôsob chôdze a ženy sa v očiach mužov stávajú atraktívnejšie. Mení sa aj ich tvár: je viac zdobená rumencom a z pohľadu mužov je atraktívnejšia, píše taliansky denník La Repubblica.

Všetky tieto signály, ktoré sa vyvinuli počas evolúcie, podľa vedcov zrejme naznačujú partnerovi, že nastal najvhodnejší čas na reprodukčné účely. Uvedomujú si však ženy, kedy niektorá z nich prežíva obdobie ovulácie?

Tím Janeka Lobmaiera z Bernskej univerzity sa pokúsil na túto otázku odpovedať. Vedci požiadali 160 žien, aby podľa fotografií iných žien, ktoré boli nadobudnuté ako v čase ovulácie, tak mimo nej, posudzovali ich tváre. V dotazníku mali odpovedať na otázku, či považujú tú či onú ženu na fotografii za atraktívnejšiu než na inej fotografii. Podobný pokus, ale na mužoch, bol už realizovaný v minulosti a muži v ňom vždy označili ženu fotografovanú v čase ovulácie za príťažlivejšiu.

Ženy sú počas ovulácie
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Na rozdiel od mužov nepripisovali v Lobmaierovej štúdii ženy vo všeobecnosti žiadnu zvláštnu príťažlivosť svojim kolegyniam, ktoré prechádzali obdobím ovulácie.

V druhej fáze štúdie vedci vyzvali 60 žien, aby označili na fotografiách tie ženy, ktoré by považovali za potenciálne sokyne. Na fotografiách opäť boli ženy v čase ovulácie, teda vo svojom najplodnejšom období, aj mimo nej. Tentoraz Lobmaierov tím zistil zvláštnu súvislosť: ženy s vyššou hladinou estradiolu, ktoré sú potenciálne plodnejšie, označovali tie ženy, ktoré boli vyfotografované v čase ovulácie.

Podľa Lobmaiera je možné toto vysvetlenie: ženy v čase ovulácie sú vnímané ženami s vyššou hladinou estradiolu ako väčšia hrozba. Estradiol by mohol pomáhať ženám rozoznávať iné ženy, ktoré sú ich sokyňami, pokiaľ ide o reprodukciu. Z hľadiska evolúcie, súdia vedci, to síce neprináša žiadny priamy zisk, ale ide o určitý nepriamy prínos pre ženy.

"Ženy sa napríklad usilovne snažia, aby im nebol partner neverný, a to hlavne s tou ženou, s ktorou by mohol mať dieťa. Napokon, ako je tomu u zvierat, sa ukazuje, že muž je zrejme schopný rozoznať najvhodnejší čas pre oplodnenie a šíriť tak svoje gény," uvádza Lobmaier.

Viac o téme: OvuláciaEstrogén
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu