Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Robíte túto škodlivú vec? Potom sa nečudujte, riziko, že upadnete do depresie je značné!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

PRAHA - Fajčenie zvyšuje riziko depresie, potvrdili štúdie, do ktorých sa zapojilo na celom svete okolo 8000 fajčiarov, z toho polovica s psychickým ochorením. Cigareta krátkodobo pomôže v strese, pri depresii, vylepší náladu, z dlhodobého hľadiska ale psychike výrazne škodí a depresiu prehlbuje, povedala novinárom lekárka Centra pre závislých na tabaku III. internej kliniky Všeobecnej fakultnej nemocnice a 1. lekárskej fakulty UK Lenka Štěpánková.

Ženy sú počas ovulácie schopné neskutočnej veci: Ostatné sokyne si musia dávať pozor!

"Ľudia, ktorí viac fajčia, majú viac problémov s úzkosťou a depresiou. A dokonca u ľudí, ktorí vyfajčia 20 a viac cigariet denne, je trojnásobné množstvo samovrážd oproti nefajčiarom," uviedla.

Zhruba tretinu pacientov centra, kde sa od roku 2005 liečilo vyše 5000 fajčiarov, tvoria tí, ktorí sa liečia na psychiatrii a chcú prestať fajčiť. Potrebujú oproti bežným fajčiarom pri odvykaní viac návštev a intenzívnejšiu terapiu. "Snažíme sa, aby prestávali v čase, keď majú čo najlepšiu kompenzáciu psychického ochorenia," opísala lekárka.

Vedúca centra Eva Králíková podotkla, že fajčiari sa často boja liekov, ktoré pomáhajú závislosť prekonať. "Nevadí im ale, že vdychujú nikotín z cigaretového dymu s tisíckami toxických látok, pretože cigareta nemá príbalový leták s popisom nežiaducich účinkov. Keby ho mala, jeden výtlačok by fajčiar ani neuniesol," povedala a pripomenula, že štúdie jednoznačne vyvrátili obavy z náhradnej liečby.

Fajčenie je nebezpečné pre
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Medzi pacientmi hospitalizovanými na Psychiatrickej klinike Všeobecnej fakultnej nemocnice a 1. lekárskej fakulty UK je podľa Martina Andersa až 70 percent fajčiarov. V Česku sú aj preto na uzavretých psychiatrických oddeleniach fajčiarne, čo v mnohých krajinách dávno nie je, napríklad na slávnej Mayo Clinic v USA bol vydaný zákaz fajčenia už v roku 1992.

"Vieme, že mnoho duševných ochorení môže byť príčinou, ale tiež následkom fajčenia," povedal Anders. Fajčenie prispieva k rozvoju depresie, a ak človek prestane fajčiť, má ďaleko väčšiu šancu, že sa z depresie dostane, dodal. U pacientov v ťažkej depresii ale lekári neodporúčajú s odvykaním začínať, len ich motivujú do ďalších etáp liečby, kedy sa psychické ťažkosti zmiernia, aby potom s odvykaním začali.

Viac o téme: CigaretaFajčenieDepresia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu