Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Zvoní rakovine umieračik? Vedci vyskúšali novú vakcínu na prvých dobrovoľníkoch!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BERLÍN – Nemeckých výskumníkov spojila myšlienka, ktorá by mohla priniesť nádej celému ľudstvu. Snažia sa totiž vyvinúť univerzálny liek na najobávanejší neduh ľudstva. Hoci môžu ich experimenty vyznieť ako science-fiction, vedci z Univerzity Johannesa Gutenberga si myslia, že prvý krok k úspechu majú už za sebou.

Výsledky vedci publikovali v magazíne Nature. Ak by boli skutočne na správnej ceste k objaveniu vakcíny na všetky druhy rakoviny, bol by to jeden z najdôležitejších míľnikov medicíny. Po prvých úspechoch liečby skúšanej na myšiach sa vedci odhodlali nízku dávku vakcíny vyskúšať aj na troch dobrovoľníkoch.

Zdá sa, že účinným postrekom proti burinám odzvonilo: EÚ stopla herbicídu licenciu

Všetci dobrovoľníci reagovali na liečbu pozitívne, prejavili sa u nich len príznaky podobné chrípke. V porovnaní s negatívnymi účinkami chemoterapie možno hovoriť o veľmi nádejnom experimente. Hoci nízka dávka liečiva nemala terapeutický vplyv, vedcov zaujímalo predovšetkým to, ako na ňu zareaguje ľudský imunitný systém.

Úchvatné výsledky u myší

Pokusné sérum viedlo k miernej stimulácii imunitného systému, avšak výsledky, ktoré vedci dosiahli u myší, boli ohromujúce. U zvierat s rakovinou pľúc zmizol nádor do 20 dní od podania vakcíny. Fantastická liečba je založená na vzorkách RNA z jednotlivých typov rakoviny a funguje na princípe aktivovania imunitnej odpovede tela. A keďže je pomerne jednoduché získať takéto vzorky z každého typu rakoviny, vedci sa domnievajú, že by mohla byť vytvorená univerzálna vakcína.

U pacientov, ktorí dobrovoľne zaexperimentovali s pokusnou vakcínou, sa síce nepodarilo zhubné bujnenie zastaviť, ale u jedného z nich sa nádor zmenšil. Prvotné reakcie boli síce pozitívne, ale na preukázateľný úspech je nutné do výskumu zapojiť viac dobrovoľníkov, ktorí dostanú vyššie dávky pokusnej vakcíny.

Zvoní rakovine umieračik? Vedci
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Viac o téme: RakovinaVakcína
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu