Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

VIDEO Čína verí, že vytvorí vozidlo budúcnosti: Konečne má vyriešiť problémy so zápchami

Bude mať úspech? Zobraziť galériu (4)
Bude mať úspech? (Zdroj: Autoblog/CCTV)

PEKING - Aj keď na prvý pohľad vyzerá ako kríženec nadrozmerného vlaku s transformátorom, je to vlastne nekonvenčný autobus, ktorý má byť odpoveďou na nehorázne dopravné zápchy v Číne. Transit Elevated Bus (TEB) má jazdiť medzi zastávkami, rovnako ako metro, ale jeho uvedenie do praxe má byť podstatne lacnejšie.

Fantastický objav slovenských vedcov: Prsteň na boj proti stresu, stači si ho nasadiť a...

Koncept TEB bol predstavený pred niekoľkými dňami na 19. ročníku výstavy China Beijing International High-Tech Expo a podarilo sa mu pritiahnuť značnú pozornosť. Aj keď výška nákladov nebola presne uvedená, inžinier, ktorý má projekt na starosti, povedal, že by mohol vyriešiť hlavné problémy s preťažením dopravy v krajine. Kapacita autobusu je totiž až 1200 ľudí a vyžaduje si iba pätinovú sumu oproti výstavbe metra. Uvedenie do prevádzky by pritom malo byť ukončené v priebehu jedného roka.

VIDEO Čína verí, že
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Autoblog/CCTV)

VIDEO Čína verí, že
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Autoblog/CCTV)

Autobus je dostatočne vysoký, aby prekĺzol ponad strechy vozidiel a zároveň ani nezavadzia v hustej premávke. Na úroveň ulice by sa cestujúci dostali pomocou výťahov, podobne ako v prípade nadzemky. Predpokladá sa, že k prvému otestovaniu by mohlo prísť už v druhej polovici tohto roka. Až potom sa uvidí, či revolučná myšlienka bude využiteľná aj praxi a určite budú musieť tvorcovia ešte do konceptu zapracovať aj množstvo nedostatkov, ktoré zatiaľ vidno nie sú.

VIDEO Čína verí, že
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Autoblog/CCTV)

Čína je známa svojimi obrovskými dopravnými zápchami, ktoré sa dostávajú do ešte väčších extrémov počas predĺžených víkendov, alebo v čase štátnych sviatkov a hromadných dovoleniek. Vtedy sa na diaľniciach a frekventovaných cestách naraz objavia státisíce až milióny vodičov. Státie v kolóne potom môže trvať dlhé hodiny.

Viac o téme: AutobusČínaTEB
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu