Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Zabudnutý poklad: Toto sú dokonalé potraviny pre diétu, už viac nepriberiete naspäť

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstockphotos.com)

RÍM - Fazuľa, hrach, zelený hrášok a šošovica zvyšujú pocit sýtosti. Stačí zaradiť ich do diéty a pomôže vám to znížiť trochu váhu, bez toho aby ste potom znova nabrali zhodené kilogramy, píše taliansky denník Corriere della Sera. Uvádza sa to v kanadskej štúdii publikovanej v American Journal of Clinical Nutrition, podľa ktorej konzumácia 130 gramov strukovín denne zníži váhu o 0,34 kilogramu denne.

Ďalšia veľká chyba pri stravovaní: Túto vec dokážu len malé deti, berte si z nich príklad

Výskum nemocnice svätého Michala v Toronte je založený na predchádzajúcej analýze Centra pre výživu tej istej nemocnice, podľa ktorého ten, kto často je strukoviny, má väčší pocit sýtosti (o 31 percent), než ten, kto dodržiava bežnú diétu. Konzumácia strukovín má rovnako tú výhodu, že znižuje "zlý" cholesterol. "Bez ohľadu na známy priaznivý vplyv na zdravie pojedá len 13 percent Kanaďanov fazuľu a ďalšie strukoviny každý deň a väčšina z nich zje menej ako jednu porciu," uvádza hlavný autor štúdie Russell de Souza.

Vedci analyzovali výsledky 21 klinických experimentov na 940 dospelých mužoch a ženách. Všetci zaznamenali pokles hmotnosti pri tom, že jedli denne jednu porciu (v priemere 340 gramov) strukovín, bez toho aby museli vynakladať zvláštne úsilie na to, aby sa vystríhali iných potravín. Podľa Russella de Souza je 90 percent pokusov o schudnutie neúspešných a končí návratom k pôvodnej váhe, často z dôvodu pocitu hladu a nezadržateľnej túžby po jedle. Denná porcia strukovín by tak mohla byť dobrým riešením, ak je pravda, že o tretinu znižuje chuť do jedla.

Cícer zo všetkých druhov
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstockphotos.com)

"Hoci je pokles váhy obmedzený, náš výskum ukazuje, že jednoduchým zaradením strukovín do diéty možno schudnúť, a čo je oveľa dôležitejšie, nenabrať späť zhodené kilogramy," vysvetľuje Souza.

Štúdia tiež ukázala, že jedna porcia strukovín denne znižuje zlý cholesterol (LDL), a teda znižuje riziko vzniku srdcovo cievnych ochorení. Tento rok vyhlásila OSN za rok strukovín. Sú to cenné potraviny, pretože majú nízky glykemický index a môžu úplne alebo čiastočne nahradiť živočíšne proteíny a "zlé" tuky (saturované alebo transmastné kyseliny).

Strukoviny sa postarajú o
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

"Trochu sme zabudli na to, čo to sú strukoviny," uvádza Andrea Ghiselli z Rady pre výskum v poľnohospodárstve a analýzy poľnohospodárskej politiky (CREA) v Ríme. "Jeme ich v priemere oveľa menej ako jednu porciu týždenne a konzumuje ich len tretina dospelých. Tí, ktorí ich do svojho jedálnička zaraďujú, ich väčšinou považujú za obyčajnú prílohu. Avšak strukoviny môžu byť považované za hlavný chod aj za doplnok ostatných pokrmov. Môžu byť konzumované v najrôznejšej podobe. Jednou z výhod strukovín je, ako hovorí de Souza, ich pôsobenie na pocit sýtosti: proteíny a vláknina sú dosť sýtiace a môžu nahradiť mäso, ktoré jeme až príliš často. Strukoviny však predovšetkým majú mimoriadne zaujímavý metabolický účinok: majú nízky glykemický index a môžu ho znížiť v celom pokrme. Najmä však prispievajú k tomu, čo sa nazýva second meal effect, čo znamená nielen zníženie glykemického indexu pokrmu, ktorý ich obsahuje, ale aj vplyv na nasledujúce jedlo: majú vplyv na hmotnosť a na obmedzenie rizika vzniku cukrovky," zdôrazňuje.

Ak zvýšime konzumáciu strukovín na tri porcie týždenne, a to tým, že ich nielen pripojíme k obvyklému pokrmu, ale že ich jeme ako hlavné jedlo, môžeme pozorovať priaznivé pôsobenie nielen na hmotnosť (ak to s ostatnými potravinami nepreháňame), ale aj pokiaľ ide o spotrebu vlákniny, zníženie príjmu saturovaných tukov a soli a zníženie hladiny zlého cholesterolu.

Viac o téme: VáhaChudnutieStrukoviny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu