Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Oscar (44) sa vyjedol na neskutočných 380 kíl: TOTO všetko musí podstúpiť, aby nezomrel

Óscar Vásquez Zobraziť galériu (2)
Óscar Vásquez (Zdroj: youtube/The Star Online/AFP)

BOGOTA - Kolumbijčan Óscar Vásquez žije už desať rokov v posteli. Nie preto, že by bol taký veľký leňoch, ale preto, že so svojou extrémnou váhou nie je schopný pohybu. Podľa serveru BBC je tento muž najtučnejším mužom v krajine, váži totiž 380 kilogramov. Teraz sa rozhodol svoj život zmeniť a s pomocou lekárov chce schudnúť na "iba" sto kilogramov.

Bacuľke na FOTO tvrdili, že by si nemala obliekať bikiny: Ukázala im, ako veľmi sa mýlia

Vásquezova obezita začala byť zrejmá už v roku 1988, keď mal 17 rokov a vážil 110 kilogramov. O desať rokov neskôr už mal 230 kilogramov, takmer nevychádzal na ulicu a pre pohyb potreboval chodítko. V nasledujúcej dekáde už z dverí svojho bytu vyšiel asi len štyrikrát.

Teraz, vo svojich 44 rokoch, musí robiť všetko z postele a je závislý na súrodencoch a ďalších príbuzných, ktorí mu pomáhajú s obliekaním aj vyprázdňovaním.

Oscar (44) sa vyjedol
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: youtube/The Star Online/AFP)

"Jeho život je v ohrození. Ak rýchlo neschudne, môže zomrieť na najrôznejšie choroby," upozornil Salvador Palacios, zakladateľ organizácie Gorditos de Corazón, ktorá pomáha obéznym v Kolumbii. Vásquez okrem iného trpí závažnými opuchmi či spánkovou apnoe, pri ktorej je vysoké riziko kardiovaskulárnych chorôb. Okrem fyzických komplikácií má Vásquez tiež depresie, ktoré u neho spôsobujú záchvaty prejedania.

Teraz sa muž, ktorý mal ešte pred dvoma mesiacmi 400 kilogramov, konečne odhodlal so svojím stavom niečo robiť. Po diéte, pri ktorej zhodil 20 kilogramov, ho previezli na kliniku Desa v meste Cali, kde sa podrobí niekoľkých lekárskym zákrokom. Prevoz na kliniku zabezpečovalo dvadsať hasičov.

Zabudnutý poklad: Toto sú dokonalé potraviny pre diétu, už viac nepriberiete naspäť

Lekári mu najprv voperovali do žalúdka silikónový balónik, ktorý má vzbudzovať pocit sýtosti. Týmto spôsobom by sa mala jeho váha znížiť o 30 až 40 kilogramov. Ďalším krokom bude voperovanie akéhosi žalúdočného rukávu, ktorý má zabezpečiť spomalenie procesu trávenia, a tým zníženie príjmu potravy. Takto by mal Vásquez schudnúť ďalších 70 až 90 kilogramov.

Pri treťom a najzložitejším zákroku lekári mužovi voperujú žalúdočný bypass, pri ktorom sa žalúdok rozdelí na hornú menšiu a dolnú väčšiu časť. Tá väčšia sa s časťou tenkého čreva vyradí z tráviaceho procesu. Lekári dúfajú, že vďaka tejto operácii schudne Vásquez až na sto kilogramov.

"Celý proces s lekárskymi zákrokmi, z ktorých dva sú veľmi riskantné, by mal trvať asi tri roky," uviedol Palacios. A dodal, že potom sa Vásquez bude musieť ešte podrobiť ďalším operáciám, okrem iného kvôli odstráneniu prebytočnej kože.

Za vôbec najťažšieho človeka v histórii je považovaný Američan Jon Brower Minnoch, ktorý dosiahol hmotnosti 635 kilogramov. Zomrel v roku 1983, keď mal 41 rokov.

Viac o téme: Najtučnejší mužKolumbiaÓscar Vásquez
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu