Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Čo si o Európanoch myslia Japonci, podľa Google? No schválne, nájdite na MAPE Slovensko

O nás toho veľa nevedia. A možno je to tak lepšie.
O nás toho veľa nevedia. A možno je to tak lepšie. (Zdroj: Twitter/Nick_Kapur)

PHILADELPHIA - Na internete koluje zaujímavá mapa, ktorá má popisovať najčastejšie japonské stereotypy o jednotlivých národoch v Európe. Podľa informácii na Twitteri ju vypracoval Nick Kapur, profesor japonských a východoázijských dejín Rutgersovej univerzity v New Jersey, ktorý pri spracovávaní údajov vychádzal z automatického doplňovania vo vyhľadávači Google.

Hrdí Slováci sa pýšili krásou našej domoviny a potom prišla rana: Prekliate USA na FOTO

"Urobil som mapu japonských stereotypov o európskych krajinách, založenú na automatickom dopĺňaní japonského Google," pochválil sa profesor na sociálnej sieti a jeho nápad sa stretol s veľkým ohlasom. Mnohé z výsledkov totiž ľudí pobavili, hoci napríklad takí Poliaci by sa mohli aj trochu uraziť. Vyšli totiž zo všetkých národov najhoršie, keď boli označení za "hlúpych ľudí". Dobre nedopadli ani Nemci vyhodnotení ako tí, ktorí zabili židov, Briti, ktorí sú známi svojim zlým jedlom, Taliani sú považovaní za mafiánov, Grécko sa dostalo do povedomia finančným kolapsom a Maďarsko bravčovou masťou, resp. svojimi slávnymi bravčovými výrobkami a ťažkou kuchyňou.

O Španielsku Japonci napríklad vedia, že je dobré vo futbale, vďaka takým tímom, ako je Real Madrid či FB Barcelona. Srbsko preslávil Novak Djokovič, a tak je podľa nich dobré v tenise. Krásne ženy žijú na Ukrajine a v Bielorusku, pekní muži zase vo Švédsku. Anders Breivik sa pravdepodobne zase postaral o zviditeľnenie Nórska ako krajiny s luxusnými väznicami. Holandsko má tulipány, Belgicko čokoládu, Švajčiari hodinky, Rumunsko med, Bulharsko jogurt, Fínsko Santa Clausa a v Dánsku je vraj každý šťastný.

Zaujímavé však je, že hoci japonský Google "pozná" čosi o každom z našich susedov, vrátane Rakúska a Česka, Slovensko zostalo na ocot. Možno si však profesor nedal námahu po nás pátrať, alebo sme dopadli napríklad rovnako ako Slovinsko. Nie sme totiž jedinou krajinou, ktorá na mape chýba a keď sa jeden z užívateľov spýtal, prečo jeho domovina na mape uvedená nie je, Nick Kapur mu odpísal, že, bohužiaľ, Google v tomto prípade neponúka žiadne automatické dokončovanie, okrem toho, ktoré sa týka turistického ruchu.

Viac o téme: Japonci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu