Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Temné dejiny Južnej Kórey: Vláda kryje tie najhoršie hrôzy, ktoré sa diali v Domove bratstva

Domov bratstva v Busane. Zobraziť galériu (5)
Domov bratstva v Busane. (Zdroj: SITA/AP)

SOUL - Južná Kórea v 70. a 80. rokoch 20. storočia nútene umiestňovala tisíce ľudí - bezdomovcov, opilcov, ale predovšetkým detí a handicapovaných - do inštitúcií pre takzvaných "tulákov". Títo ľudia boli mučení, týraní, zneužívaní a niekedy aj zabíjaní, napísala v utorok agentúra AP, ktorá sa tieto kauzy snaží odhaliť.

Turista (20) zašiel v Rumunsku do strašidelného lesa: Prežil horor a takmer prišiel o život!

Ich zatváranie prebehlo v rámci príprav na juhokórejskú kandidatúru o letné olympijské hry 1988 v Soule, ktoré bolo vnímané ako medzinárodné potvrdenie juhokórejského vstupu medzi moderné krajiny. A preto dostala polícia a miestne úrady príkaz "vyčistiť" ulice.

Temné dejiny Južnej Kórey:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

Jedným z tých, ktorí môžu o týraní vypovedať, bol vtedy štrnásťročný chlapec, ktorého policajt mučil kvôli kúsku chleba v jeho školskej taške. Opakovane ho pálil zapaľovačom v blízkosti genitálií, kým sa chlapec nepriznal, že chlieb ukradol - aj keď to nebola pravda.

A potom sa stalo ešte niečo horšie. Jednej noci ho dvaja muži s palicami vytiahli z Domova bratstva, horskej inštitúcie, kde sa odohrali najhoršieho hrôzy v modernej juhokórejskej histórii, a opakovane ho znásilnili.

Temné dejiny Južnej Kórey:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

Do dnešného dňa nikto nevzali na zodpovednosť za stovky prípadov úmrtí, znásilnení a bití v priestoroch Domova bratstva, ktorý bol najväčší z niekoľkých desiatok zariadení pre tých, ktorí boli pokladaní za nežiaducich. Ako zistila agentúra AP, zneužívanie v Domove bratstva bolo najrozsiahlejšie, a pritom sa o ňom doteraz prakticky nič nevie. Toto tajomstvo pretrváva, pretože ho kryjú najvyššie miesta.

V zariadeniach, ako Domov bratstva, boli ľudia nútení k otrockej práci a ich výrobky sa vyvážali do Európy, Japonska a zrejme aj ďalších miest. Rodina, ktorá Domov bratstva vlastnila, prevádzkovala sociálne ústavy a školy ešte pred dvoma rokmi.

Temné dejiny Južnej Kórey:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

Temné dejiny Južnej Kórey:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

Bývalí chovanci z týchto ústavov chcú iniciovať vyšetrovanie, ale vláda blokuje snahy opozičného poslanca, ktorý ich žiadosť o otvorenie tohto prípadu zaštítil, s odôvodnením, že dôkazy sú "príliš staré".

Oficiálne mlčanie znamená, že ticho okolo zneužívania pretrváva aj v čase, keď sa Južná Kórea pripravuje na svoje olympijské hry v roku 2018. A tisíce bývalých "chovancov" sa zatiaľ nedočkali ani odškodnenia, ani verejného uznania, nieto oficiálneho ospravedlnenia.

Viac o téme: Južná Kórea
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu