Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Slovenskí študenti, môžete len závidieť: Keby na univerzite otvárali tento seminár lásky...

Miestna univerzita ponúka naozaj netradičný seminár Zobraziť galériu (4)
Miestna univerzita ponúka naozaj netradičný seminár (Zdroj: thinkstock.com)

PEKING - Život študentov vysokých škôl a univerzít sa netočí len okolo vzdelania a akademických úspechov. To platí aj v Číne, kde na seba však v otázkach mimoškolských aktivít súkromného rázu stále narážajú konzervatívne postoje s modernými. Priekopníkom moderných postojov je napríklad Tiencinská univerzita, kde si študenti tento semester mohli zapísať seminár týkajúci sa milostného života.

Semináre predmetu nazvaného "Láska v teórii i praxi" sú na tejto univerzite v severovýchodnej Číne nepovinné, ale študenti za ne dostanú zápočet a navyše sa naučia psychológiu lásky či ekonómiu lásky. Dostanú lekciu etikety a zúčastnia sa aj vzťahových "salónov", pri ktorých si budú môcť vyskúšať vopred dohodnutý kontakt s cudzou osobou opačného pohlavia. 

Slovenskí študenti, môžete len
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Postoj voči vzťahom je u generácie mladých Číňanov z mesta čím ďalej tým liberálnejší, ale "randiaca kultúra" je stále podstatne konzervatívnejšia, než je bežné na Západe. Semináre Tiencinskej univerzity, ktoré iniciovala študentská asociácia Magpie Bridge, majú podporiť zdravé a otvorené zvyky nahovárania a zoznamovania. 

Slovenskí študenti, môžete len
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

"Škála zahrnutých tém je široká, vrátane právnej problematiky, romantických vzťahov, vhodných spôsobov aj zručností pri nahováraní. A preberať sa bude aj teória lásky sama k sebe, než sa človek zamiluje do niekoho iného," povedala denníku The Times zakladateľka Magpie Bridge Wang Žuej. 

ROZHOVOR s Casanovom Martinom (32) o umení zvádzania: Toto poradil Slovákom

Medzi prednášajúcich boli prizvaní okrem iných experti na psychológiu, aby sa zamerali na otázky spojené s láskou. Študenti budú v rámci cvičenia pod ich dohľadom skúšať bližšie nespresnený interaktívny nácvik a na programe budú aj cvičenia s cieľom zvýšiť pochopenie pre spôsob videnia, vnímania a cítenia opačného pohlavia. Čínski rodičia často vyvíjajú značný tlak na svojich potomkov, aby po vyštudovaní univerzity uzavreli manželstvo a mali deti. Ale kým sú na škole, je normou apelovať, aby sa sústredili len na štúdium a ničím iným sa nerozptyľovali. 

Slovenskí študenti, môžete len
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

V Číne sa zatiaľ rozchádzajú aj postoje samotných univerzít k randeniu študentov. Mnohé, ako je napríklad Tiencinská univerzita, prijímajú a podporujú liberálne postoje, zatiaľ čo iné presadzujú tradičné, vysoko konzervatívne hodnoty. V roku 2013 napríklad univerzita v Če-ťiangu po kampuse rozvešala plagáty vyzývajúce študentov prvého ročníka, aby sa pokúsili "ísť aspoň raz na rande bez ohľadu na to, či to bude úspech, alebo zlyhanie". V tom istom roku však obchodná fakulta univerzity v Kuang-tungu pohrozila vylúčením všetkým nezosobášeným párom, ktoré spolu budú mať pohlavný styk. A vlani stavebná univerzita Ťi-lin zakázala študentom držať sa za ruky. 

Viac o téme: ČínaUniverzitaSeminár lásky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu