Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Určite netušíte, že olympijské hry dnes slávia jedno dôležité výročie: Oslava športu aj tragédia

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Práve dnes uplynulo už 120 rokov odvtedy, čo sa konali prvé moderné olympijské hry. Symbolicky sa uskutočnili v Grécku, presne tam, kde to začalo. Olympiáda je oslavou športu ako takého, no raz ju poznačila udalosť, ktorá nemá so športom nič spoločné.

Olympijské hry sú vrcholným a najväčším športovým podujatím na svete. Organizujú sa letné aj zimné OH, a to každé štyri roky. Vždy ale tak, aby každý druhý rok konali jedny z nich. Nadväzujú na tradíciu olympijských hier, ktoré usporadúvali v Starovekom Grécku v Olympii. 

Určite netušíte, že olympijské
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Prvé olympijské hry modernej doby sa uskutočnili symbolicky v gréckych Aténach v roku 1896, ich zakladateľom sa stal francúzsky pedagóg a histork Pierre de Coubertin. Zimné sa konajú od roku 1924, paralympijské pre postihnutých športovcov od roku 1960. Na prvej letnej olympiáde účinkovalo len trinásť krajín, na tej ostatnej v Londýne v roku 2012 to už bolo vyše dvesto. Olympiáda sa nekonala len vo vojnových rokoch 1916, 1940 a 1944. 

OH poznačil aj jeden obrovský masaker. Počas olympiády v Mníchove v roku 1972 palestínska skupina Čierny september uniesla jedenásť izraelských športovcov. Teroristi požadovali prepustenie niekoľkých stoviek palestínskych väzňov v Izraeli. Medzi políciou a nimi sa však strhla prestrelka, v dôsledku ktorej prišli o život aj zvyšní rukojemníci, päť teroristov z ôsmich, jeden policista a jeden pilot. Nemecká vláda sa po incidente stala terčom ostrej kritiky, pretože pred olympiádou vedela o hrozbe teroristického útoku, no napriek tomu nezaviedla žiadne preventívne opatrenia. Navyše dlho tajila informáciu o tom, že bola vopred varovaná. 

Viac o téme: Olympijské hryOlympiáda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu