Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Nemci kašlali na hrozbu: Mníchovská olympiáda skončila masakrom športovcov!

Vrtuľníky, v ktorých zahynuli rukojemníci
Vrtuľníky, v ktorých zahynuli rukojemníci (Zdroj: SITA)

BERLÍN/JERUZALEM - Nemecká vláda mala pred mníchovskou olympiádou v roku 1972 informáciu o tom, že hrozí teroristický útok, ale nezabránila mu. Týždenník Der Spiegel v novom čísle napísal, že informáciu o hrozbe dostalo ako nemecké ministerstvo zahraničia, tak rozviedka.

Pri palestínskom útoku na olympiáde zahynulo 11 členov izraelskej delegácie. K útoku sa prihlásila palestínska skupina Čierny september. 5. septembra jej komando obsadilo ubytovne izraelskej výpravy v olympijskej dedine a požadovalo prepustenie 200 Arabov väznených v Izraeli. Pri prestrelke na neďalekom letisku zahynulo 11 izraelských rukojemníkov, päť teroristov a jeden policajt. Niekoľko dní pred začiatkom olympiády sa informácie o vážnej hrozbe objavili aj v talianskej tlači.

Nemecká vláda ale nezaviedla preventívne opatrenia, takže Palestínčania sa do objektu dostali bez akejkoľvek bezpečnostnej kontroly.

Nemecký týždenník tiež poukázal na to, že vláda po útoku systematicky informáciu o predchádzajúcom varovaní tajila. Ministrom vraj bolo zaslané memorandum odporúčajúce zdržať sa akejkoľvek kritiky iných predstaviteľov aj vlády samotnej a tiež neposkytovať informácie o útoku verejnosti. Napriek správam, ktoré upozorňovali na precíznosť počínania palestínske skupiny, nemecký kabinet vraj dostal informáciu, že je Čierny september zle organizovaný.

V dejisku blížiacej sa londýnskej olympiády budú izraelskú delegáciu strážiť aj izraelskí policajti a agenti. Po atentáte na Izraelčanov Bulharsko prijalo mimoriadne opatrenia týkajúce sa izraelských turistov, okrem iného sa na letiskách neoznamujú prílety izraelských lietadiel a izraelské skupiny sú držané stranou od ostatných cestujúcich.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v nedeľu v rozhovore pre americké televízie povedal s úplnou istotou, že za atentátom v Bulharsku je bez pochýb Irán a ním podporované libanonské radikálne hnutie Hizballáh. "Viem s odkazom na absolútne spoľahlivú informáciu rozviedky, že to bol Hizballáh, a Irán to dobre vie," povedal izraelský premiér. Pripomenul, že týždeň pred atentátom v Burgase bol na Cypre zatknutý muž, ktorý priznal, že patrí k Hizballáhu a že pripravoval útok podobný tomu, aký bol potom v Bulharsku spáchaný.

Izraelský minister zahraničia Avigdor Lieberman chce dnes na stretnutí s európskymi partnermi požiadať o to, aby EÚ zaradila Hizballáh na zoznam teroristických organizácií.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu