Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Muž, ktorého nenávidia doteraz: 17 rokov terorizoval Ameriku, udal ho vlastný brat

Theodore Kaczynski Zobraziť galériu (4)
Theodore Kaczynski (Zdroj: SITA/AP)

LINCOLN - Bývalý americký profesor matematiky Theodore Kaczynski, ktorého pred dvadsiatimi rokmi, 3. apríla 1996, zadržala polícia, spáchal šestnásť teroristických útokov po celých Spojených štátoch. Bol to mimoriadne nadaný, priam geniálny študent, a už ako 16-ročný získal štipendium na Harvardovej univerzite. Tu promoval a po získaní doktorátu učil na vysokej škole. Potom ale zmenil svoj životný smer.

Muža prezývaného Unabomber (University and Airline Bomber) doteraz nenávidí celá Amerika. V rokoch 1978 až 1995 pomocou listových bômb zabil tri osoby a ďalších 23 zranil. Cieľom jeho útokov boli ľudia a organizácie, ktorí podľa neho prispievali k technickému pokroku, ktorý Kaczynski odsudzoval. Išlo najmä o univerzity a letecké spoločnosti, proti ktorým bojoval. V máji 1998 bol odsúdený na doživotie, ktoré si odpykáva v najprísnejšej americkej väznici Florence v štáte Colorado. 

19. apríl 1996 -
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Polícia dlho nemala takmer žiadnu stopu. Prvýkrát dal Theodore o sebe vedieť v roku 1978, kedy chcel pomocou listovej bomby zabiť profesora Juhozápadnej univerzity na predmestí Chicaga. Po ďalších desiatich rokoch si Unibomberove útoky vyžiadali prvú obeť, ktorou sa stal kalifornský obchodník s počítačmi. Posledný útok, ktorý sa odohral v apríli 1995, usmrtil lobistu drevárskych spoločností v Kalifornii. Kaczynskeho nálože vybuchovali v kanceláriách a domoch vedcov, jedna v lietadle, v kanceláriách firiem zaoberajúcich sa ťažbou dreva a ďalších inštitúcií, ktoré podľa jeho názoru ohrozujú prírodu a životné prostredie. 

Koniec príbehu si páchateľ napísal sám. V júni 1995 totiž z ješitnosti požiadal dva denníky, aby zverejnili jeho manifest Industriálna veda a jej budúcnosť, v ktorom vysvetľoval dôvody svojich útokov. Z manifestu neskôr citoval aj nórsky atentátnik Anders Behring Breivik. Na Kaczynskeho stopu vyšetrovateľov priviedol jeho mladší brat David, ktorý rozpoznal štýl svojho súrodenca.

David Kaczynski
Zobraziť galériu (4)
David Kaczynski  (Zdroj: SITA/AP)

Bol zatknutý v apríli 1996 v horskej chate v Montane, v ktorej dlhodobo žil ako pustovník a z ktorej útočil voči domnelým nepriateľom. David za pomoc pri jeho odhalení získal vypísanú odmenu vo výške milión dolárov (cca 880-tisíc eur). 

Chata, v ktorej Kaczynski plánoval svoje útoky
Zobraziť galériu (4)
Chata, v ktorej Kaczynski plánoval svoje útoky  (Zdroj: SITA/AP)

V roku 2011 vyniesla internetová dražba 73-ročného Kaczynského osobných vecí 230-tisíc dolárov (202-tisíc eur), ktoré dostali obete útokov a pozostalí.  

Viac o téme: AtentátTeroristický útokUsa Theodore kaczynski
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu