Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Bláznivá FOTO s únoscom lietadla na Cyprus: Rukojemník sa škerí vedľa muža s "výbušninami"

Ben si spravil netradičnú fotografiu s únoscom. Zobraziť galériu (3)
Ben si spravil netradičnú fotografiu s únoscom. (Zdroj: Twitter)

LARNAKA/KÁHIRA/LONDÝN - Únosca, ktorý v utorok prinútil posádku egyptského lietadla odkloniť let z Egypta na Cyprus, si chcel zrejme týmto spôsobom napraviť rodinné problémy. Vyplýva to zo správy cyperskej vysielacej spoločnosti CYBC.

MIMORIADNA SPRÁVA Panika v turistickej destinácii: Šialenec uniesol lietadlo, po dráme sa vzdal

Sajf Addín Mustafa pohrozil kapitánovi lietadla na linke Alexandria-Káhira, že odpáli nálože v páse na svojom tele, a dosiahol to, že lietadlo z Alexandrie pristálo miesto v Káhire v cyperskej Larnake. Na palube bolo podľa egyptských zdrojov 55 pasažierov a posádka. Mustafa väčšinu z nich prepustil, ale sedem osôb držal v lietadle niekoľko hodín, než sa vzdal.

"Jeho cyperská žena po hádke medzi nimi vzala deti a odviezla ich späť domov na Cyprus. Asi to urobil, aby ich získal späť," citoval egyptský denník Al-Ahram jednu z Mustafových susediek. V dome, keď žil v jej blízkosti v robotníckej štvrtí Káhiry, vraj robil problémy, raz sa vydával za niekoho iného a polícia ho chcela zatknúť. "Veľmi nehovoril," povedal ďalší z Mustafových susedov, podľa ktorého únoscova rodina čelila psychickým problémom vo viacerých prípadoch.

Únosca väčšinu rukojemníkov prepustil.
Zobraziť galériu (3)
Únosca väčšinu rukojemníkov prepustil.  (Zdroj: SITA/AP)

Mustafa sa dostal do lietadla s pásom, z ktorého vyčnievali drôty a ktorý vydával za samovražedný nástroj, ktorým vyhodí lietadlo do vzduchu. Ukázalo sa, že žiadne výbušniny pri sebe nemal. V utorok sa na sociálnych sieťach objavila fotografia, na ktorej je zachytený s rozopnutou bundou, pod ktorou je jeho "zariadenie" vidieť. Stojí vo vnútri lietadla a vedľa neho sa do objektívu smeje mladší muž.

Snímka vyvolala pozornosť práve kvôli tomuto mužovi, ktorý sa tvári nepatrične v situácii možného ohrozenia. Podľa britskej tlače je to dvadsaťšesťročný zdravotník Ben Innes z Aberdeenu. Bol jednou zo siedmich osôb, ktoré Mustafa držal na palube do poslednej chvíle. Britskej tlači povedal, že sa nechal vyfotografovať s únoscom, aby sa "zblízka" mohol pozrieť na samovražedný výbušný pás. Fotografiu okamžite odoslal priateľom. "Povedal som si, že ak je jeho bomba skutočná, potom aj tak nemám čo stratiť," citoval ho denník The Sun.

"Netuším, prečo ten záber urobil, ale myslím si, že sa sám ponúkol, pretože nemá strach a ničomu sa nevyhýba," povedal Innesov spolubývajúci Chris Tundogan. "Neviem, prečo som to urobil. Bolo to neopatrné, ale snažil som sa uchovať si dobrú náladu vo chvíli nepriazne osudu. Vzal som si jedného z členov posádky, aby mi tlmočil, a požiadal som (únoscu), či by som sa nemohol vyfotografovať. Kývol, že áno, tak som sa vedľa neho postavil a usmial sa do kamery a letuška nás odfotila," opísal Innes situáciu.

Policajti jeho správanie považujú za riskantné, príbuzní ho ocenili a priatelia povedali, že to presne zodpovedá Innesovej povahe. Hoci na sieťach sa o fotografii hovorí ako o "selfie", Innesova matka Pauline povedala, že je zrejmé, že jej syn spúšť nestlačil. "Je jasne vidieť, že Ben nefotil," povedala.

Únosca si z povolených osobných predmetov - káblov a krytov na mobilné telefóny - zostavil falošný samovražedný pás.
Zobraziť galériu (3)
Únosca si z povolených osobných predmetov - káblov a krytov na mobilné telefóny - zostavil falošný samovražedný pás.  (Zdroj: TASR/AP)

Viac o téme: únosSelfieSajf Addín MustafaBen Innes
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu