Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Odborníci potvrdili začiatok nového zemského cyklu: Najskoršia jar za posledných 120 rokov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

WASHINGTON/BRATISLAVA - Máte pocit, že jar prišla tento rok priskoro? Odborníci by vám dali za pravdu. Prvý jarný deň sme totiž tak, ako v roku 2016, naposledy privítali pred 120 rokmi.

Odborníci potvrdili, že naposledy sme sa s podobne skorou jarnou rovnodennosťou stretli pred 120 rokmi. Dôvodom je starý predpis upravujúci prestupné roky. Každoročne sme svedkami dvoch rovnodenností – jarnej a jesennej, keď je pomer svetla a tmy počas dňa vyrovnaný. 

Jar v roku 1980 prišla rekordne skoro: VIDEO Apríl v Bratislave pripomínal leto

Obvykle pripadá jarná rovnodennosť na 20. alebo 21. marca, ale tento rok prišla v rekordne skorých ranných hodinách, o 05.30 stredoeurópskeho času, vďaka čomu je najstaršou jarnou rovnodennosťou od roku 1896.

Začal sa nový cyklus

Trend posúvania príchodu jari bude podľa Earthsky.org aj naďalej pokračovať. V rokoch na začiatku minulého storočia začínala jar výhradne 21. marca. V roku 1920 sa prvýkrát objavil dátum 20. marec, potom sa začal vyskytovať čoraz častejšie. V roku 2048 nastane prvý jarný deň dokonca už 19. marca a ku koncu storočia sa 19. a 20. marec budú vyskytovať rovnako často.

Môžu za to prestupné roky. Kalendárny rok trvá 365, priestupný 366 dní, ale Zem obehne okolo Slnka za 365 dní, päť hodín a 49 minút. Preto sa okamih jarnej rovnodennosti oneskoruje každý nasledujúci rok o zvyšných päť hodín a 49 minút. Zaraďovaním prestupných rokov sa oneskorenie „predbieha“, preto je v súčasnom gregoriánskom kalendári zavedený štyristoročný cyklus, ktorý „predbiehania“ vyrovnáva. Rokom 2000 začal nový cyklus a na jeho začiatku budú najväčšie rozdiely. Návrat k 21. marcu ako k prvému jarnému dňu nastane až po vynechaní prestupného dňa v rokoch 2100, 2200 a 2300.

Odborníci potvrdili začiatok nového
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

 

Viac o téme: JarPrestupný rokJarná rovnodennosťPrvý jarný deň
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu