Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Upečieme sa? NASA hovorí o urýchľovaní globálneho otepľovania, február trhal rekordy!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

WASHINGTON - Tohtoročný február bol celosvetovo o 1,35 stupňa Celzia teplejší, než je priemerná teplota pre tento mesiac, a prekonal tak doterajšie rekordy. Oznámil to americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA). Podľa vedcov je mohutné zvýšenie teplôt prejavom klimatických zmien spôsobených ľudskou činnosťou a zároveň dôsledkom javu El Niňo.

Prekvapivé proroctvo vedcov o globálnom otepľovaní: Do piatich rokov nastane zmena

Doterajší rekord držal tohtoročný január, ktorý bol o 1,14 stupňa teplejší oproti celosvetovému januárovému priemeru, pripomenul denník The Independent. Minulý mesiac bol vôbec najteplejším februárom za viac ako storočnú históriu merania, uvádza NASA. Globálne bol 1,35 stupňa Celzia nad normálom, pričom oteplenie bolo ešte zreteľnejšie v hodnotách pre severnú pologuľu, kde boli februárové teploty o 2,76 stupňa Celzia vyššie ako priemer, a v arktickej oblasti, kde teploty presahovali priemer dokonca o 5,36 stupňa Celzia.

Vedci zvaľujú čiastočne vinu za teplotné rekordy na jav El Niňo. Pripomínajú ale súčasne, že v porovnaní s obdobím 1997-98, kedy bol tento klimatický jav tiež extrémny, sú terajšie globálne teploty na povrchu pevniny a oceánov o 0,5 stupňa vyššie. Okrem toho najnovšie údaje ukazujú, že zemeguľa sa ohrieva rýchlejšie, než sa predtým myslelo.

Upečieme sa? NASA hovorí
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Február bol taký horúci, že aj vedúci vedecký pracovník NASA cítil potrebu o výsledkoch informovať na Twitteri a zopakovať varovanie o boji proti zmenám klímy. Gavin Schmidt, riaditeľ NASA Goddard Institute for Space Studies (GISS), uviedol, že normálne nekomentuje jednotlivé mesiace, ale ten minulý bol naozaj zvláštny. Zvláštny však v tomto kontexte neznamená nič dobré, informoval portál express.co.uk.

Niektorí vedci dokonca tvrdia, že štúdie NASA naznačujú, že globálne priemerné teploty sú teraz najvyššie za posledných 4000 rokov, aj keď história merania globálnych teplôt pre jednotlivé mesiace siaha len do roku 1880. V súčasnosti vedci porovnávajú povrchovú teplotu pevniny a oceánov s teplotným priemerom z obdobia 1951 až 1980. Úplne najteplejším mesiacom v dejinách meraní však tohtoročný február nie je; najteplejšie mesiace na našej planéte totiž bývajú zaznamenané v období, keď panuje leto na severnej pologuli a kedy sa ohrieva väčšina pevniny.

Viac o téme: FebruárGlobálne otepľovanieNASA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu