Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Chceli rozšíriť golfové ihrisko, objavili hotový poklad: Na Slovensku máme ďalšiu vzácnosť

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: YouTube)

ŽILINA - Pri rozširovaní golfového ihriska v Rajci našli tritisíc rokov starú osadu z doby bronzovej. Objav je výsledkom archeologického výskumu, ktorý sa koná pred plánovaným rozšírením golfového ihriska v Rajci (okres Žilina), informoval o tom vedúci archeologického výskumu Milan Horňák.

Podľa Horňáka sa našlo viacero nálezov patriacich takzvanej lužickej kultúre, ktoré sú na severozápade Slovenska výnimočné. "Predovšetkým ide o nález základov domov so zvyškami prepálených stien a s vymazanou podlahou, na ktorej sa nachádzali početné fragmenty keramiky zdobenej žliabkami. Významným nálezom je taktiež nález tzv. jamy na varenie, ktorá sa používala tak, že sa napustila vodou, následne sa do nich kládli rozpálené kamene. Keď voda zovrela, vložila sa tam nádoba s mäsom a to sa postupne dusilo," cituje tlačová správa Milana Horňáka.

Majiteľ pozemku, ktorým je Golf park Rajec, prijal tento nález ako výzvu pre svoje ďalšie aktivity. "Uvažujeme nad možnosťou, že by sme na mieste nálezu postavili repliku chaty, čo sa tu našla, určite by to veľmi zatraktívnilo celý región, a tak prispelo k rozvoju cestovného ruchu," uvádza tlačová správa vyjadrenie predsedu predstavenstva spoločnosti a riaditeľa areálu golfového ihriska Jozefa Peška. 

Viac o téme: Doba bronzováRajec
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu