Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Vedci vyriešili ďalšiu zo záhad evolúcie: Ako konzumácia mäsa viedla k pokroku ľudstva

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto

CAMBRIDGE - Nová vedecká štúdia naznačuje, že evolúciu človeka podstatne zmenil výber a spôsob konzumácie potravy. Za to, že máme dnes relatívne malé čeľuste a tvár, vďačíme aj konzumácii mäsa.

Jedným z kľúčových elementov ľudskej evolúcie bola podľa vedcov konzumácia surového mäsa, ktoré sa pred 1,8 miliónmi rokov homo erectus, teda človek vzpriamený, pokúšal krájať pomocou kamenných nástrojov, čo následne umožňovalo jeho jednoduchšie žuvanie a trávenie.

Milióny rokov božského génia: Fascinujúce VIDEO ukazuje, ako sa človek menil počas evolúcie

Vedci z Harvardovej univerzity tvrdia, že išlo o dôležitý krok, ktorý pravekým ľuďom umožnil konzumovať viac kalórií pri vynaložení menšej námahy pri žuvaní potravy. Dôsledkom zmeny stravovania bolo nielen zmenšenie tváre a čeľuste, ale strava bohatšia na živiny zároveň viedla k zväčšeniu mozgu. Zhruba tretinu prijímanej potravy druhu homo erectus tvorilo mäso.

Reakciou na úpravu stravy bola eliminácia kostí a svalov zapojených do žuvacieho procesu, čo zároveň ovplyvnilo aj iné časti tela. Zmena tvárovej časti viedla k lepším vokálnym schopnostiam. Lebka pračloveka sa dostala do novej polohy, čo súčasne uľahčilo chôdzu po dvoch a beh na dlhé trate. Keď človek začal potravu tepelne upravovať, žutie sa ešte viac zjednodušilo. Vedci predpokladajú, že hominidi začali jedlo „variť“ približne pred 500-tisíc rokmi, informoval portál Sciencenews.org.

Vedci vyriešili ďalšiu zo
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

 

Viac o téme: MäsoEvolúciaPraveký človekHomo erectus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu