Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Záhadná smrť slávneho spisovateľa vyriešená: Koniec špekuláciám, takto zomrel otec Winnetoua

Karl May Zobraziť galériu (2)
Karl May (Zdroj: wikimedia/Erwin Raupp)

RADEBEUL - Chronická otrava ťažkými kovmi bola zrejme príčinou smrti nemeckého spisovateľa dobrodružných románov Karla Maya. V kostiach, ktoré teraz vedci analyzovali, sa našlo vysoké množstvo olova a kadmia. Duchovného otca náčelníka Apačov Winnetoua a jeho pokrvného brata Old Shatterhanda pravdepodobne zabilo dlhodobé pitie kontaminovanej vody, informovala agentúra DPA.

Rozlúsknutie záhady Bermudského trojuholníka na dosah? Odborníci tvrdia, že poznajú riešenie

"Pitná voda vtedy obsahovala veľké množstvo olova," povedal Carsten Hädrich z Ústavu súdnej medicíny univerzity v saskom Lipsku. Práve on so svojím tímom skúmal ostatky vyzdvihnuté v októbri 2014 z hrobky v saskom Radebeuli a teraz predstavil výsledky svojho bádania.

Príčina smrti nemeckého spisovateľa bola doteraz neznáma a stala sa predmetom mnohých špekulácií. Uvažovalo sa o rakovine pľúc, ale aj o vražde, ktorej páchateľkou mala byť Mayova manželka Klara, univerzálna dedička práv k jeho dielam. "Na úmrtnom liste z 30. marca 1912 nič (o príčine smrti) napísané nie je," uviedol predseda Mayovej nadácie Ralf Harder.

"Správy o problémoch v posledných týždňoch a dňoch jeho života zodpovedajú symptómom otravy ťažkými kovmi," uviedol Hädrich. Naopak chorobné zmeny tkanív či známky podvýživy v skúmanom tele lekári nenašli, čo podľa nich svedčí o tom, že ťažké kovy sa do tela dostávali postupne veľmi dlhý čas. Spisovateľ s najväčšou pravdepodobnosťou pil vodu pretekajúcu olovenými rúrkami, k príjmu ťažkých kovov ale asi prispela aj strava a autorova obľuba vo fajčení tabaku.

Karl May (vľavo) v roku 1904.
Zobraziť galériu (2)
Karl May (vľavo) v roku 1904.  (Zdroj: wikimedia)

K prieskumu pozostatkov využili členovia Mayovej nadácie v roku 2014 sanačné práce na jeho hrobke v Radebeuli. "Bola to jedinečná príležitosť," uviedol Harder s tým, že panovalo aj podozrenie, že sa autorovo telo dostalo počas druhej svetovej vojny na iné miesto. Ohliadka lebky ale s určitosťou potvrdila, že v cínovej rakve v hrobke leží skutočný duchovný otec Winnetoua a Old Shatterhanda.

May počas svojej dlhej kariéry napísal desiatky dobrodružných románov z exotických krajov - Blízkeho východu i Afriky. Uznanie a obľubu čitateľov si však získal najmä svojimi príbehmi o osídľovaní Divokého západu a bojoch indiánskych kmeňov s bielymi osadníkmi.

Viac o téme: Karl May
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu