Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Výskum DNA odhalil tajomstvo našich predkov: Všetci sme prišli z jednej európskej krajiny!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

WASHINGTON - DNA ľudí z doby ľadovej skrývalo tajomstvo, o ktorom vedci až doposiaľ netušili. Vyzerá to tak, že moderní Európania majú spoločných predkov z jednej jedinej krajiny. Hádajte, z ktorej!

Z analýzy genómov pravekých ľudí z poslednej doby ľadovej vyplynulo, že ich spoloční predkovia žili v oblasti dnešného Belgicka! Naši vzdialení predkovia prešli počas mrazivej doby ľadovej významnými evolučnými z menami. V najnovšom výskume vedci skúmali 51 genetických vzoriek, ktoré tentoraz odhalili viac, ako si vedci predstavovali.

Známy vedec o hľadaní slovanského génu: DNA Slovákov vyvracia mýty o našom pôvode!

Oteplenie klímy v Európe nastalo približne pred 19-tisíc rokmi, keď sa na kontinentoch začali roztápať rozsiahle ľadové štíty. Mráz ustúpil a ľudská populácia našich predkov sa z územia dnešného Španielska začala sťahovať na sever. Zhruba o 5000 rokov neskôr sa iná skupina ľudí z juhovýchodnej Európy presunula do severných a západných oblastí svetadielu. Išlo o predkov z Turecka a Grécka. Posledná veľká doba ľadová pominula pred 12-tisíc rokmi.

Koniec éry neandertálcov

„Získavanie genetických údajov zo starých kostí je nová technológia, známa len posledných päť až šesť rokov. Ide o vedecký nástroj, ktorý umožňuje dívať sa na veci tak, ako to nebolo nikdy predtým možné,“ povedal David Reich of the Harvard Medical School.

Moderní ľudia prvýkrát vstúpili na európsky breh zhruba pred 45-tisíc rokmi a pre populáciu neandertálcov predstavovali predzvesť konca. Ostatky DNA, ktoré vedci skúmali, ich priviedli na genetickú stopu starú 37-tisíc rokov. Patrila praľuďom, ktorých populácia sa neskôr rozptýlila do iných oblastí Európy. Štúdia bola publikovaná v magazíne Nature.

Výskum DNA odhalil tajomstvo
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Viac o téme: PravekPračlovekDNA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu