Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Drsná pravda o vojne v Sýrii: Deti umierajú z absurdných dôvodov, omylom sa otrávia

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Youtube/ODN)

DAMASK - Mnohé deti sú choré, hladné a častokrát ich už ako osemročné ozbrojené skupiny donútia, aby sa zapojili do bojov. Vo svojej novej správe to uviedla humanitárna organizácia Save the Children. V obliehaných sýrskych mestách, kam sa nedarí dostať humanitárnu pomoc, podľa nej žije asi 250 000 detí.

Ako Save the Children informovala, vlani bolo 22 percent náletov vykonaných práve v obliehaných oblastiach. V poslednom čase tam narastá počet prípadov užívania drog a taktiež tam dochádza k sexuálnemu obťažovaniu a predčasným svadbám v detskom veku. 

Tínedžerka konvertovala na islam a vymyslela diabolský plán: Jej cieľom boli deti

"Snímka dieťaťa, ktoré zomrelo od hladu v Madáji, svet šokoval, ale mimo zrakov kamier zažívajú aj v ďalších oblastiach to isté zúfalstvo," vyhlásil Valerio Neri, šéf britskej humanitárnej organizácie. "Deti umierajú kvôli nedostatku jedla a liekov alebo z absurdných dôvodov, napríklad, keď sa omylom otrávili v snahe nájsť nejaké jedlo. Deti žijú ako vo väzení, kde ostreľovači môžu kedykoľvek zasiahnuť. Sú izolované od sveta a spolu so svojimi rodinami obklopené ozbrojenými skupinami, ktoré používajú obliehaných civilistov ako svoju vojnovú zbraň. Tieto deti platia za to, že svet nič nerobí," uviedol. 

Drsná pravda o vojne
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP)

Napríklad do Dárajá, predmestia Damasku, sa už od októbra 2012 nedostala žiadna pomoc. Ozbrojené skupiny pritom využívajú zúfalstvo detí a verbujú ich do bojov, pretože len tak získajú každodenný prídel jedla. Niektorým platia 150 dolárov mesačne, iným len 50 dolárov. 

Drsná pravda o vojne
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP)

"Po takmer piatich rokoch konfliktu v Sýrii je potrebné ukončiť všetky obliehania. Preto žiadame, aby bol umožnený okamžitý a stály prístup humanitárnej pomoci a aby sa zastavili všetky útoky na školy, nemocnice a ďalšie dôležité budovy," dodal Neri. 

Viac o téme: DetiHumanitárna pomocSave the childrenVerbovanieVojna v sýrii
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu