Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Kráľovná Alžbeta prehovorila o milovanej Diane: Tesne pred 90. narodeninami priznala pravdu

Život v paláci nikdy nebol pre Dianu, napriek tomu kráľovná Alžbeta nakoniec oceňuje jej prínos. Zobraziť galériu (7)
Život v paláci nikdy nebol pre Dianu, napriek tomu kráľovná Alžbeta nakoniec oceňuje jej prínos. (Zdroj: SITA)

LONDÝN – Diana, princezná z Walesu. Uplynulo už takmer 19 rokov od jej smrti, no doteraz dokáže spomienka na ňu dojať k slzám. Aj keď jej turbulentné manželstvo s princom Charlesom takmer položilo monarchiu na kolená, omnoho dôležitejší bol vzťah, ktorý mala so svojou svokrou. Kráľovná Alžbeta o ňom v najnovšom rozhovore prezradila viac, ako kedykoľvek predtým.

„Možno, po tom všetkom, môžeme Diane ďakovať za veľmi veľa,“ povedala kráľovná počas rozhovoru v zámku Windsor, v ktorom mala hovoriť najmä o svojich vnúčatách. Práve na Williamovi a Harrym totiž vidno Dianin vplyv. Láska, ktorú im ako matka dala, pre ich ďalší vývoj znamenala veľmi veľa. Mesiac a pol pred Alžbetinými oslavami 90.-tich rokov si to kráľovná zrejme naplno uvedomila.

Princezná Diana a princ
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Kráľovstvo totiž odovzdá práve Williamovi, ktorý je aj vďaka svojej extrémne populárnej matke veľmi obľúbený. Za svojou 64-ročnou vládou tak Alžbeta urobí veľmi príjemnú bodku, ktorú má na svedomí aj Diana. Kráľovná však počas rozhovoru hovorila aj o ostatných členoch rodiny, priateľoch, dvoranoch a dokonca o personáli. Ponúkla tak veľmi intímny pohľad do svojho sveta, tak dlho skrytého pred poddanými.

Stratená existencia

Kedysi kráľovná Dianu označovala za slobodomyseľnú „stratenú existenciu“, ktorá kľačala pred znetvorenými deťmi a držala za ruku pacientov z AIDS. Kráľovná v tom nevidela nič „pekné“, no Diana sa nenechala odradiť a Alžbete do očí povedala, že je to veľmi „dôležitá práca“. Dnes sa na to kráľovná pozerá inak, výskumy aj postoje ľudí zmenili jej pohľad na HIV.

Kráľovná Alžbeta prehovorila o
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Profimedia)

Najväčším problémom medzi ženami však bola Dianina „tvrdohlavá túžba“ byť šťastná, pre kráľovnú neexistovalo nič dôležitejšie, než monarchia. Treba však jedným dychom dodať, že ani ostatní členovia kráľovskej rodiny neboli práve dokonalými bytosťami. „Môj bože, s rozpadom Charlesovho manželstva a tie ostatné deti Andrew a Anne (Alžbetine ďalšie deti, pozn. autora), bola z toho trošku mimo,“ priznáva kráľovnina sesternica a dobrá priateľka Margaret Rhodes.

Alžbetine deti

Margaret naráža na incident, keď Andrewovu manželku Sáru, vojvodkyňu z Yorku, fotografi pristihli s americkým milencom Johnom Bryanom, ako mu oblizuje prsty pri bazéne v južnom Francúzsku. „Kráľovná je veľmi ochranárska voči Andrewovi a bola hlboko zranená, keď vyzeral pred celým svetom ako hlupák,“ hovorí sa v paláci. Oproti tomu Charlesovu lásku ku Camille vnímala omnoho miernejšie.

Kráľovná Alžbeta prehovorila o
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Kráľovná sa na Dianu dívala vždy „so zvláštnym výrazom v očiach“, v ktorom mnohí videli nepochopenie, ale aj súcit. Predsa len, obe Dianine babičky, neskôr grófka Spencer a Ruth, lady Fermoy, pracovali kedysi v paláci, rovnako ako štyri Dianine pratety. Kráľovná si myslela, že práve preto bude mať Diana pochopenie pre „kráľovské záležitosti“, no ukázalo sa, že obľúbená princezná z Walesu mala svoju hlavu.

Sesternica Margaret

Napriek tomu Alžbeta robila všetko preto, aby svojej neveste pomohla prispôsobiť sa životu v paláci. „Kráľovná jej dala svoju obľúbenú garde dámu Sue Husey (Lady Susan), aby jej pomohla a učila ju,“ priznala Lady Pamela Hicksová, jedna z kráľovniných družičiek v roku 1947. Kráľovná sa všemožne snažila zapojiť Dianu do bežných aktivít kráľovskej rodiny, zobrala ju na niekoľko vychádzok na koňoch, ktorých sa však Diana celkom bála.

Kráľovná Alžbeta prehovorila o
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Diana si našla spriaznenú dušu aspoň v kráľovninej sesternici Margaret, s ktorou mali spoločné záľuby v oblasti umenia, najmä divadla a baletu. Margaret videla v mladej Charlesovej neveste samú seba v mladosti, aj tak sa jej však snažila vštepiť základy protokolu a slušného správania. Diana si však vždy našla spôsob, ako voči kráľovnej rebelovať. Na oslavu jej 67. narodenín napríklad doniesla balóniky, hoci vedela, ako ich neznáša.

Rozhovory v kuchyni

Diana sa takisto veľmi často a rada zhovárala s personálom. „Princezná sa rada dostala preč od rodiny a rozprávala sa s nami o divadle a iných veciach,“ spomína jeden z 20 kuchárov Buckinghamského paláca Darren McGrady (52). Neskôr sa stal šéfkuchárom v Dianinom paláci Kensington. Čoskoro sa Diana stala populárnejšou, ako samotná rodina. Na jednom zo zápasov v póle začali fotoaparáty cvakať hneď, ako sa kráľovná s nevestou objavili, no zdalo sa, že ich skôr zaujíma Charlesova manželka. „Myslím, že by som mala ísť z cesty,“ vrčala vtedy Alžbeta.

Princezná Diana na bále
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Profimedia)

Po tom, ako bolo jasné, že manželstvo jej syna s Dianou je nefunkčné, v paláci sa nálada zmenila. Medzi Dianou a ostatnými členmi rodiny sa otvárala priepasť. Charles bol ich krv, preto bolo jasné, komu chtiac-nechtiac musia držať stranu. Keď v roku 1992 v Dolnej snemovni oznámili, že sa rozvádzajú, rozpútalo sa šialenstvo. Diana požiadala kráľovnú o audienciu, kde prepukla v divoký plač: „Všetci sú proti mne!“

O deti sa báť nemusíš

Kráľovná nebola zvyknutá na emocionálne konfrontácie, no Dianu upokojila najmä sľubom, že sa o Williama s Harrym nemusí báť, nikto ju od nich neodlúči. Napriek tomu, že rodina s Dianou nesúcitila, verejnosť naopak prejavila nehynúcu lásku k podvedenej manželke. „V istom zmysle cítila, že stráca kontrolu. Nakumulovalo sa tam príliš veľa osobných katastrof,“ potvrdili zdroje v paláci reči o Alžbetinom rozpoložení.

Kráľovná Alžbeta prehovorila o
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: archív)

Všetky kráľovnine obavy trpko "vyriešila" Dianina smrť. Keď sa o nej Alžbeta dopočula, bola akurát pri Balmoral spolu s vnukmi. Rozhodla sa neodísť naspäť do Londýna, ako sama neskôr povedala: „Cítila som, že ma chlapci teraz potrebujú.“ O tomto rozhodnutí sa diskutuje dodnes. Napriek tomu, blízke okolie kráľovnej stále tvrdí, že Alžbetu zhrýza otázka, či urobila dosť preto, aby vtedy iba 19-ročnej Diane pomohla vstúpiť do kráľovskej rodiny.

Viac o téme: RozhovorKráľovská rodinaVeľká BritániaPrincezná DianaKráľovná Alžbeta II.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu