Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Zaručený RECEPT, ako schudnete: Je to tak jednoduché, až sa budete diviť

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

RÍM - Ako dosiahneme to, aby sme zjedli menej pokrmu ako obvykle? Stačí pozerať sa pri jedle na seba do zrkadla a potom aj tortu stratí svoju príťažlivosť. Ukazuje to americká štúdia, o ktorej píše taliansky denník Corriere della Sera.

Pozerajte sa pozorne do zrkadla: váš vlastný odrazený obraz pri hlavnom jedle alebo desiate ovplyvňuje výber pokrmov, tlmí onú neodolateľnú túžbu po "zakázanom" jedle a môže dokonca pomôcť bojovať s emočným prejedaním, kedy dotyčný jedinec používa jedlo ako upokojujúci prostriedok pri strese, smútku či osamelosti. 

Nepriestreľná diéta vám má pomôcť zázračne schudnúť: Lepší pracovník aj milenec vďaka tomuto?!

Americkí vedci sledovali voľbu potravín u osôb, ktoré si pri jedle sadli pred zrkadlo, a tak zistili, ako sa zrkadlo môže stať vynikajúcim nástrojom na kontrolu chuti do jedla. Dokonca vraj môže prispieť k tomu, že na jazyku cítime inú chuť, ktorá je menej zaujímavá a nie je tak neodolateľná. 

Zaručený RECEPT, ako schudnete:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Výskum americkej Cornellovej univerzity zahŕňal 185 študentov. Vedci ich požiadali, aby si vybrali medzi porciou čokoládovej torty a miskou čerstvého ovocia. Keď si študenti vybrali, vyzvali ich, aby svoj pokrm jedli v rôznom prostredí - pred zrkadlom, ktoré odrážalo ich obraz pri jedle, alebo bez zrkadla. U dobrovoľníkov, ktorí si vybrali čokoládovú tortu, bádatelia zistili, že tí z nich, ktorí ju jedli pred zrkadlom, ju považovali za menej chutnú a menej neodolateľnú oproti tým, ktorí ju jedli nerušene bez zrkadla. Inak to bolo pri ovocí, jedla považovaného za zdravšie a menej škodlivé; v tomto prípade sa apetít ani u jednej vzorky študentov nemenil. 

Zaručený RECEPT, ako schudnete:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Tento objav je zaujímavý napríklad pre tých, ktorí musia bojovať so záchvatovým prejedaním a ukazuje, ako obyčajné zrkadlo môže korigovať naše správanie. "Jeden pohľad do zrkadla nám môže povedať oveľa viac o tom, ako fyzicky vyzeráme, keď jeme. Pomáha nám pozerať sa na seba objektívnejšie a umožňuje nám pozorovať sa a posudzovať tak, ako by nás posudzovali druhí," uvádza jeden z autorov štúdie Ata Jamiová. Ak nechceme vidieť svoje správanie, máme tendenciu sa pohľadu do zrkadla vyhýbať. 

Zaručený RECEPT, ako schudnete:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Rovnakú koncepciu možno aplikovať na jedlo. Zakázané jedlá, ktoré sú menej zdravé a príliš kalorické, strácajú na svojej chuti, keď pri jedle sledujeme náš obraz v zrkadle, pretože sme si objektívne vedomí, ako nám také pokrmy môžu ublížiť. Vo svojom odrazenom obraze totiž vidíme zodpovednosť za výber jedla a prirodzený pocit previnenia. Z tohto dôvodu môže byť stratégia jedla pred zrkadlom užitočná aj v prípade tých, ktorí si radi pochutnávajú napríklad na vyprážaných jedlách pripravených z polotovarov a ďalších nezdravých produktoch. 

Viac o téme: ObezitaDiétaPrejedanie sa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu