Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Vedci vyvrátili doterajšiu teóriu o vzniku Zeme: Bolo to inak a máme dôkaz!

Náraz Zeme a planéty Theia
Náraz Zeme a planéty Theia (Zdroj: youtube/discovery space videos)

LOS ANGELES - Vedci najnovšie prišli s tvrdením, že Zem vznikla z dvoch planét. Vedie ich k tomu poznatok, že menšia planéta Theia narazila do Zeme v počiatkoch jej vzniku tak silno, že obe telesá sa zmiešali dokopy.

Profesor Edward Young z Kalifornskej univerzity v Los Angeles tvrdí, že teória o tom, ako vznikla Zem a Mesiac, je nepravdivá. Podľa doterajších názorov sa Zem vytvorila v dôsledku jemného nárazu planéty Theia, pričom úlomky z tohto javu sa potom dostali na obežnú dráhu Zeme a sformovali Mesiac. 

Young, ktorý so svojím tímom skúmal mesačné kamene a skaly, ktoré na Zem priniesli astronauti v rámci misií Apollo, zistil, že Mesiac neobsahuje chemické zloženie Theiy. "Medzi izotopmi kyslíka na Zemi a na Mesiaci nevidíme žiadny rozdiel. Sú na nerozoznanie od seba," vysvetlil profesor s tým, že Theia sa zmiešala s materiálom Zeme a Mesiaca a postupne sa medzi nimi úplne rozptýlila. V roku 2014 skupina nemeckých vedcov vyhlásila, že aj Mesiac má svoje vlastné izotopy kyslíka, ktoré sú odlišné od tých zemských. Youngov výskum to ale vyvrátil. 

Kolízia medzi Theiou a Zemou sa udiala zhruba sto miliónov rokov po počiatočnom vzniku Zeme, čo bolo približne pred 4,5 miliardami rokov.

Viac o téme: ZemVesmírMesiacPlanétaTheia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu