Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Českým vedcom sa v Egypte podarilo niečo úžasné: Objavili unikátnu vec starú 4500 rokov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

KÁHIRA - Českí archeológovia našli v Egypte unikátny osemnásť metrov dlhý drevený čln starý štyri a pol tisíc rokov. V Káhire to dnes po stretnutí s českým ministrom zahraničia Ľubomírom Zaorálkom a egyptským ministrom pre pamiatky Mamduhom Damatím oznámil riaditeľ Českého egyptologického ústavu Miroslav Bárta. Teraz sa budú egyptológovia snažiť vyriešiť záhadu, komu čln patril.

"Práve v tejto chvíli sme mohli oznámiť náš posledný objav, výsledok dlhodobej práce z minuloročnej sezóny. Jednalo sa o unikátny nález člna, ktorý je viac ako osemnásť metrov dlhý," uviedol Bárta. Unikátne plavidlo pochádza podľa neho z doby tretej dynastie, teda približne z 27. storočia pred naším letopočtom.
 
"Navyše čln sa nachádza v blízkosti hrobky, ktorá viac menej pochádza z doby slávneho staviteľa stupňovitej pyramídy a panovníka Džosera, takže majiteľ tohto člna a hrobky, ku ktorej patrí, musel byť absolútne unikátnou postavou doby 3. dynastie," dodal Bárta.
 
Objav vedci urobili v minulom roku v Abúsíru na pohrebisku úradníkov doby Starej ríše neďaleko hrobky, ktorú našli už v roku 2009. Meno majiteľa hrobky ale kvôli poškodeniu nie je známe. Drevené dosky člna boli kedysi spojené drevenými čapmi, ktoré sa stále nachádzajú na svojom pôvodnom mieste. Púštny piesok zachoval aj rastlinné vlákna, ktoré boli zviazané do silných zväzkov a lán umiestnených vo vnútri lode v mieste spojov dosiek.
 
"Skutočne ide o veľmi neobvyklý nález, pretože lode takej veľkosti a konštrukcie boli v tejto dobe určené len pre najvýznamnejších členov spoločnosti, čo boli osoby patriace do kráľovskej rodiny," uviedol takisto Bárta.
 
Bárta k novinárom hovoril krátko po konci stretnutia českého ministra zahraničia Zaorálka a egyptského ministra pre pamiatky Damatího. Šéf českej diplomacie by sa dnes mal na záver svojej egyptskej cesty stretnúť ešte s prezidentom Abdalom Fattah Sisiom a svojím náprotivkom Sami Šukrím. Témou Zaorálkových rokovaní v Egypte je okrem politických a hospodárskych otázok tiež usporiadanie veľkej egyptologické výstavy v roku 2019 v Prahe.
 
Český egyptologický ústav je v súčasnej dobe jedným z najprestížnejších svetových pracovísk, ktoré sa zaoberajú výskumom starovekého Egypta. Koncesie v Abúsíru južne od Káhiry predstavuje tradične najväčšiu českou vedeckú expedíciu v zahraničí.
 
Posledný veľký objav oznámilo egyptské ministerstvo pre pamiatky vlani v januári, keď oznámilo, že Česi našli hrobku doteraz nedoloženej kráľovnej Chentkaus III., manželky faraóna Raneferefa, ktorý vládol v čase piatej dynastie, zhruba pred 4500 rokmi.
Viac o téme: ČlnEgypt
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu