Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Závratný pokrok lekárstva, experti sľubujú: Stihneme toho dvakrát viac, budeme žiť 150 rokov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

RÍM - Žiť až do sto päťdesiatich rokov? Mocní tohto sveta na Svetovom ekonomickom fóre vo švajčiarskom Davose tento rok diskutovali okrem financií a ekonomiky rovnako o tak zásadnej revolúciu a o dôsledkoch, aké bude mať také predĺženie života nielen na ekonomiku a politiku, ale aj na každodenný život. Zmenil by sa tým totiž celý náš spôsob života, medziľudské vzťahy, štúdium i trávenie voľného času. A pozor! S trochou šťastia to môžu na vlastnej koži zažiť už súčasníci, sľubujú experti.

"Nie je to nič vizionárske, najdôležitejší je však spôsob, akým k tomu dospejeme," tvrdí austrálska biologička Elizabeth Blackburnová, ktorá v roku 2009 dostala Nobelovu cenu za fyziológiu a lekárstvo. "Vieme, že starnutie nie je nezvratné a medicína sa tým zaoberá. U zvierat sme už objavili gén, ktorý za to zodpovedá. U ľudí to nie je tak jednoduché. Ale už dnes toho vieme toľko o ľudskom tele, počnúc rolí vaskulárnych chorôb. Keď sledujeme storočných, ktorých je čím ďalej tým viac, vidíme, že nikdy neumierajú na vaskulárne problémy, ale na banálnejšie choroby, ktoré boli podcenené z dôvodu ich veku," cituje Blackburnovú taliansky denník Corriere della Sera.

Predĺži sa produktívne obdobie života

Expertka neskrýva veľkú dôveru v pokrok lekárstva. Takéto predĺženie života nás nepochybne donúti predĺžiť produktívne obdobie života. "Po prvé budeme musieť predĺžiť dôchodkový vek. Podľa štúdie, v ktorej sme brali do úvahy priemerný vek sto rokov, by sa malo pracovať do sedemdesiatdeväť až osemdesiat dva rokov," hovorí Lynda Grattonová z London Business School. "Ale potom sa musíme pýtať: Keď budú musieť ľudia tak dlho pracovať, čo budú robiť? Ak sa bude pracovať do osemdesiatich rokov, bude potrebné sa neustále vzdelávať. Prečo by sme sa mali rozhodovať o svojej kariére v dvadsiatich rokoch? Pravdepodobne budeme musieť revidovať dĺžku a organizáciu vzdelávania. Verím však, že kľúčová bude schopnosť zmeny a adaptácie," dodáva.

Závratný pokrok lekárstva, experti
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstockphotos.com)

Vyberieme si zdravšie dieťa

Dlhovekosť vyvoláva otázky aj okolo citových vzťahov - Ako dlho bude trvať manželstvo? Kedy bude správny vek pre narodenie detí? Podľa on line prieskumu na internetových stránkach davoského fóra, ktorý sa uskutočnil na viac ako 2500 osobách, sa ľudia budú rozvádzať a znovu uzatvárať sobáše častejšie (58 percent), ale tiež budú mať deti neskôr (54 percent). Do dôchodku sa bude chodiť v sto rokoch (62 percent). Produktívny život nám pomôžu predĺžiť nové technológie. "Vďaka preventívnemu skríningu bude možné nielen zvoliť si prirodzené počatie, ale vybrať si z genetického hľadiska potenciálne odolnejšie a zdravšie dieťa, ktoré bude žiť dlhšie," provokuje Derek Yach, šéf nadnárodnej spoločnosti Vitality, ktorá ponúka wellness programy a ochranu zdravia. Takáto hypotéza nevyhnutne otvorí otázky etiky, ale problém nastane aj vtedy, keď budeme mať možnosť manipulovať s génom v našej DNA, aby sme žili dlhšie.

Závratný pokrok lekárstva, experti
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Vytvoríme nový svet

Podľa Thomasa Deros, výkonného riaditeľa spoločnosti WellTowers, ktorá investuje do nehnuteľností učených špeciálne pre tretí vek, je potrebné vytvoriť pre staršíu spoločnosť nový svet.
Kto bude ale tak dlhý život financovať? Jediným spôsobom, ako urobiť toto starnutie ekonomicky udržateľné je to, že sa nielen bude dlhšie pracovať, ale že budú v rodine pracovať muž i žena, čo zahŕňa skutočnú rovnosť mužov a žien, hovorí Lynda Grattonová. "Musíme tiež zvážiť možnosť, aká bude rovnováha medzi rodinou a kariérou v priebehu života, v akom období sa bude potrebné intenzívnejšie venovať rodine a kedy zamestnaniu, bez toho aby sa dlhodobo znižovala produktivita práce," navrhuje Elisabeth Blackburnová. Táto cesta je veľmi zložitá a je lepšie hovoriť o nej už dnes, súdi.

Viac o téme: ŽivotnosťSdlhovekosť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu