Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Zvrat v záhadnej ruskej masakre: Turisti našli po 57 rokoch na mieste tragédie ďalšiu mŕtvolu

Tajomná príčina smrti členov výpravy Zobraziť galériu (3)
Tajomná príčina smrti členov výpravy (Zdroj: Youtube/TwistTV)

MOSKVA - Ruské médiá i verejnosť zaujal nález mŕtvoly muža v oblasti severného Uralu, kde pred rokmi záhadne zahynula celá početná výprava. Náčelník oblastnej správy ministerstva pre mimoriadne situácie dnes sľúbil vypraviť na nehostinné miesto expedíciu záchranárov a vyšetrovateľov, aby telo obhliadli a prepravili do civilizácie.

„Riziko je veľké. Naša najbližšia základňa je vzdialená 280 kilometrov a na miesto sa dá dostať len snežnými skútrami,“ povedal novinárom Andrej Zalenskij. Dodal, že v Ďatlovovom priesmyku je momentálne 30 stupňov pod nulou, veje silný vietor a neustále sneží, a preto nie je možné tam doletieť vrtuľníkom. Expedícia má vyraziť v utorok a potrvá zrejme niekoľko dní.

Nová teória o záhadnej smrti Masaryka: Zavraždili ho na príkaz britskej tajnej služby

Mŕtvolu asi päťdesiatročného muža ležiaceho v stane objavila v priesmyku turistická výprava už v piatok. Doteraz sa nevie, odkiaľ osamelý muž pochádzal, ani ako a prečo sa ocitol v priesmyku, ani ako zomrel. Podľa polície sa v šírom okolí nikto podobný nehľadá. Úrady medzitým museli dementovať povesti, že sa stratili aj turisti, ktorí mŕtvolu objavili, a ubezpečili, že sú v spojení s touto výpravou, ktorá putuje po ohlásenej trase.

Deväť mŕtvych tiel

Ďatlovov priesmyk je pomenovaný po Igorovi Ďatlovovi, vodcovia desaťčlennej výpravy, ktorá sa vo februári 1959 vydala zdolať horu Cholat Sjachyl (Hora mŕtvych) vysokú 1 079 metrov v severnej časti pohoria Ural. Keď záchranári stratili so skupinou rádiový kontakt, vydali sa turistov hľadať. V jednom z priesmykov, ktorý teraz nesie Ďatlovovo meno, našli deväť mŕtvych tiel. Desiaty účastník, Jurij Judin, si zachránil život tým, že sa od výpravy kvôli nevoľnosti oddelil skôr.

Šialený prípad z 19. storočia: Boháčka držala vyhladovanú dcéru 25 rokov pod zámkom, z dôvodu mrazí

Tajomná a dodnes nevysvetlená smrť deviatich jeho druhov pri výstupe na horu dráždi fantáziu ruských aj zahraničných amatérskych bádateľov. Stala sa aj námetom niekoľkých filmov. Mŕtvi mali poprerážané končatiny a rozbité hlavy, jedna obeť mala vyrezaný jazyk. Stan, v ktorom expedícia nocovala, bol pretrhnutý zvnútra a turisti v tridsaťstupňovom mraze opustili nocľah z neznámych dôvodov bosí. Známky boja ale vraj vyšetrovatelia na mieste nenašli.

Zvrat v záhadnej ruskej
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Youtube/TwistTV)

Príčinou smrti bola prírodná pohroma?!

Podľa úradnej správy vtedajších sovietskych vyšetrovateľov spôsobila smrť turistov bližšie neurčená prírodná pohroma. Verejnosť ale vtedajšie vysvetlenie neuspokojilo tým skôr, že úrady oblasť tragédie na tri roky uzavreli. Sám Judin, ktorý ako jediný prežil, sa po celý zvyšok života snažil vniesť do záhady jasno. Jeho pátranie bolo ale bezvýsledné, on sám v apríli 2013 zomrel.

Špekuluje sa, že príčinou tragédie mohla byť lavína, útok väzňov utečených z niektorého z okolitých táborov, lúpežné prepadnutie, hádka medzi členmi expedície alebo „nadprirodzený jav“. Skutočná príčina smrti deviatich ľudí zostáva aj po viac ako polstoročie záhadou.

Zvrat v záhadnej ruskej
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Youtube/TwistTV)

Prvý filmový dokument o uralskej tragédii vznikol v roku 2000 v štúdiách uralskej televízie TAU. O rok neskôr sa témy zmocnil televízny kanál History Channel. V tejto dekáde natočil fínsko-americký režisér Renny Harlin horor Incident v Ďatlovovom priesmyku (The Dyatlov Pass Incident), ktorý sa pod názvom záhada Hory mŕtvych objavil aj v slovenských kinách.

Viac o téme: ZáhadaUralĎatlovov priesmykRuská výprava
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu