Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Tragédia pri pátraní po tajomnej polárnej expedícii: Storočná záhada sa postarala o trojitú smrť

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Katastrofou skončil pokus skupiny ruských prieskumníkov nájsť stopy po ruskej polárnej expedícii z rokov 1912-14, ktorej členovia chceli prvýkrát prejsť takzvanou severnou cestou z Archangeľska na ruský Ďaleký východ. Jeden z vrtuľníkov sa v pondelok podľa informácií ruských médií zrútil pri ostrove Belyj v Karskom mori. Traja z ôsmich členov posádky zahynuli.

Zvrat v záhadnej ruskej masakre: Turisti našli po 57 rokoch na mieste tragédie ďalšiu mŕtvolu

Expedícia mala nájsť pozostatky ruských polárnikov vedených cárskym poručíkom Georgijom Brusilovom. Jeho škuner Anna vyplával koncom roka 1912, ale dostal sa do zovretia ľadových krýh, ktoré ho v Karskom mori unášali na sever. Po roku a pol sa časť posádky škuneru rozhodla dôjsť po ľade pešo na pevnú zem, ale z jedenástich ľudí dorazili do bezpečia len dvaja. Osud trinástich členov posádky, ktorí na Svätej Anne zostali, je dodnes neznámy.

Georgij Brusilov
Zobraziť galériu (4)
Georgij Brusilov  (Zdroj: wikipedia/Брусилов)

Ich pozostatky mala nájsť osemčlenná expedícia, ktorá sa v pondelok k ostrovu Belyj vydala. Prieskumníci chceli umiestniť signálnu vysielačku do priestoru, odkiaľ sa Anna v roku 1912 naposledy ozvala. Podľa signálov, ktoré mala sledovať ruská družica, mal byť určený pohyb ľadových krýh a s ním aj miesto, kde by bolo možné trosky škuneru nájsť.

Loď Anna
Zobraziť galériu (4)
Loď Anna  (Zdroj: wikimedia/Valerian Albanov)

O výprave Georgija Brusilova napísal román ruský spisovateľ Veniamin Kaverin a bolo o nej natočených niekoľko filmov. Po havárii vrtuľníka expedíciu odvolali a pätica preživších prieskumníkov sa vrátila do Moskvy.

Členovia posádky.
Zobraziť galériu (4)
Členovia posádky.  (Zdroj: wikimedia/Valerian Albanov)

Viac o téme: ExpedíciaGeorgij Brusilov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu