Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

VIDEO Dobrodružstvo Slováka zmenila osudová chyba: Sneh ma takmer pochoval zaživa

Ivan mal v nešťastí aj obrovské šťastie Zobraziť galériu (2)
Ivan mal v nešťastí aj obrovské šťastie (Zdroj: Youtube/Ivo Dupal)

ŽILINA - Piati mladíci si užívali nespútanú jazdu na snowboarde až do chvíle, kým sa jeden z nich neprepadol cez skalné bralo do prázdnoty. Ivana zavalil sneh a o jeho živote rozhodovali rýchlo sa míňajúce minúty a sekundy.

Čakajte sa navzájom, vždy noste helmu, chrániče a lavínový set, upozorňujú milovníci hôr a rýchlej jazdy na snowboarde. Ivan, ktorý minulý rok takmer zahynul pri zjazde v známom teréne v okolí Vrátnej doliny, už zbytočne neriskuje. Video svojej záchrany teraz zverejnil na sociálnych sieťach, aby upozornil aj ostatých na riziko.

Dramatické VIDEO z Álp, takto školákov pochovala lavína: Po prvom výsluchu vinia učiteľa​

„Vďaka nízkej oblačnosti a značnej dezorientácii z eufórie som si neuvedomoval svoju presnú polohu,“ spomína na nebezpečnú aprílovú jazdu Ivan. Počas jazdy sa pred ním objavil „malý bubon“, od ktorého sa odrazil, ale o dva metre ďalej ho čakalo nepríjemné prekvapenie v podobe prázdnoty. „Skalné bralo, o ktorom som si myslel, že už som ho dávno obišiel. Počas letu sa mi postupne ukazoval dopad v protisvahu a odlomený skalný blok, na ktorý som smeroval. Očami som skalu tlačil nabok a nejakým zázrakom sa mi podarilo dopadnúť rovno vedľa nej do prašanového záveja. To mi zachránilo kosti, no zarazil som sa hlavou tak hlboko, že nebolo možné vyhrabať sa von,“ opísal snowboardista.

Vyhrabávali ma vyše päť minút

Jeden z jeho kolegov sledoval kamarátovu stopu a našťastie sa mu podarilo dopadnúť bezpečnejšie. „Neviem, ako dlho som bol pod snehom, no vraj ma vykopávali vyše päť minút. Čas mi plynul iným tempom,“ pokračuje mladík, ktorého zo snehu kamaráti vyhrabali.

„Ďakujem osudu za to, že som dopadol presne tam, kam som dopadol. Bolo to to najvhodnejšie miesto v rádiuse dvoch metrov od miesta, skadiaľ ma vyhrabali,“ dodal vďačný Ivan.

VIDEO Dobrodružstvo Slováka zmenila
Zobraziť galériu (2)

„Choďte do hôr pripravení na najhoršie. Premyslite si svoju líniu a spoznajte terén, v ktorom sa pohybujete. Jazdite opatrne. Nejazdite nikdy sami a čakajte sa. Ak idete cez žľab, čakajte sa mimo lavíniska, pod skalami. Nebuďte egoisti. Ja som to podcenil a mohol som kruto na to doplatiť,“ odkázal ostatným druhýkrát narodený mladík.

Viac o téme: SnowboardLavínaPrašan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu