Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Prevratná štúdia vedcov: Nebezpečný cukor v týchto jedlách spôsobuje rakovinu, jete ich aj vy

  Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Americkí vedci prišli s novou prevratnou štúdiou. Podľa nej cukry, ktoré sa nachádzajú v sladených nápojoch, či jedlách, ako je napr. kečup, cereálne tyčinky a keksy, podporujú vznik rakoviny prsníka a pľúc.

Výskumníci robili testy na myšiach. Výsledky publikovali v časopise Cancer Research. Ich zistenia prispievajú k rastúcemu počtu vedeckých prác, ktoré ukazujú, že západná strava je hlavným rizikovým faktorom pre mnoho typov rakoviny. Ďalší výskum ukázal, že aspoň dve tretiny všetkých prípadov rakoviny vzniklo zlým výberom životného štýlu, užívaním tabaku, nezdravou stravou a nedostatkom pohybu. Podľa výskumu je jedným z vinníkov výskytu rakoviny aj cukor. "Cukor" je ale veľmi široko používaný termín. Obsahuje životne dôležité živiny a telo využíva cukor vo forme glukózy na výrobu energie.

Problémová fruktóza

Vedecký tím zistil, že problém robí fruktóza. Ovplyvňuje metabolické procesy. Napomáha bunkám metastázovať, alebo sa rozširovať. "Väčšina pacientov s rakovinou neumierajú na primáry nádor. Zomierajú na metastázy," povedal jeden z autorov štúdie prof. Lorenzo Cohen pre nbcnews.com.

Ďalej zistili, že vplyvom fruktózy, ktorá je prítomná napríklad aj vo vysokofruktózovom kukuričnom sirupe používanom v potravinárskom priemysle, nádory metastázovali v pľúcach a v nádore na prsníku sa zvýšila produkcia 12-HETE mastnej kyseliny. Myši, ktorým podávali sukralózu (nízkoenergetické umelé sladidlo E955), ktorá je prítomná v bežných potravinách najmä západných krajín, vykazovali zvýšený výskyt rastu nádorov a metastáz, ak sa u nich prejavila rakovina. 

Konzumáciou cukru vzniká rakovina

Doktor Peiying Yang, ktorý je spoluautorom štúdie doplnil, že ide o prvú štúdiu, ktorá skúma priamy vzťah medzi konzumáciou cukru a vznikom rakoviny prsníka. Dodal, že zistili súvislosť medzi jedlom s vyšším obsahom sukralózy a zvýšeným rastom tumorov a metastáz v porovnaní s potravinami s kontrolovaným množstvom škrobu.

Profesor Cohen vysvetlil, že podľa štúdie fruktóza a umelé sladidlo sukralóza napomáhali vzniku 12-LOX a 12-HETE mastných kyselín v bunkách prsného tumoru. Môže to poukazovať na chemické procesy, cez ktoré cukor napomáha rastu tumorov u myší. Ako fruktóza a sukralóza prispieva k produkcii 12-HETE mastnej kyseliny a či ide o priamy alebo nepriamy dôsledok, je zatiaľ nejasné.

Nebezpečná fruktóza

Sacharóza alebo stolový cukor sa skladá z dvoch cukrov: glukózy a fruktózy. Cohenov tím chcel zistiť, aké sú ich vplyvy a ako s nimi telo pracuje. "Fruktóza je spracovaná viac v pečeni, glukóza v pankrease a ďalších orgánoch," uviedol Cohen. Študovali, kam išiel cukor v orgánoch myší. Keď myši dostali viac fruktózy, nádory rástli rýchlejšie a boli väčšie. Podľa nich akýkoľvek cukor pomáha nádorom rásť, no fruktóza proces podstatne zrýchľuje. 

Iní odborníci a niekoľko obchodných skupín zastupujúcich potravinársky a nápojový priemysel tvrdia, že fruktóza a cukor sú všeobecne bezpečné ingrediencie a hovoria, že neexistuje žiadny dôkaz o tom, že fruktóza je horšia než akékoľvek iné cukry. Poukazujú na to, že fruktóza sa nachádza v ovocí. Treba ale povedať, že ovocie obsahuje okrem fruktózy aj vlákninu a ďalšie živiny.

Podľa Cohena by dospelá žena mala denne skonzumovať približne 6 čajových lyžičiek cukru a muž 9 lyžičiek. Vedci odporúčajú cukor minimalizovať. Spôsobuje srdcové ochorenia, cukrovku a Alzheimerovu chorobu. 

Viac o téme: CukorRakovinaNebezpečenstvo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu