Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

3 kroky, ako zabrániť úniku plynu

Je jednoduchšie zaplatiť minimálnu sumu za alarm na prevenciu úniku plynu, než zaplatiť životom či strechou nad hlavou. Zobraziť galériu (2)
Je jednoduchšie zaplatiť minimálnu sumu za alarm na prevenciu úniku plynu, než zaplatiť životom či strechou nad hlavou.

Zemný plyn tvorí výbušnú zmes už pri 5 – 15 % koncentrácie so vzduchom. Stačí málo a tragédia je na svete. Ako môžete ochrániť vašu domácnosť?

1. Dohliadajte na vaše zariadenia

Našu pozornosť dokáže odpútať mnoho okolností. Zapíname plyn a rozplače sa nám dieťa – okamžite k nemu odbehneme. Zazvoní telefón či zaklope na dvere nedočkavý sused. Ani sa nenazdáme a do miestnosti začne unikať plyn. Preto vždy kontrolujte, v akom stave nechávate váš plynový spotrebič.

Únik zemného plynu môže nastať aj v prípade porušenia plynovej prípojky, poruchy a uvoľnenia uzatváracieho ventilu či poruchy na zariadení (kotol, sporák, gamatky), keď nedôjde k uzavretiu prívodu zemného plynu v prípade zhasnutia plameňa v plynovom spotrebiči.

2. Vykonávajte pravidelnú revíziu

Každý spotrebič postupom času starne a môžu sa na ňom prejaviť rôzne poruchy. Je dôležité nechať si ho skontrolovať odborníkmi, ktorí vám poradia, v akom je stave a či je nutné uvažovať o jeho výmene. Kontrola je dôležitá  najmä pred začiatkom vykurovacej sezóny. Nevystavujte sa riziku neodbornej manipulácie a riaďte sa návodmi na ich prevádzku a obsluhu vydanú ich výrobcami.

Plynové spotrebiče je dôležité pravidelne kontrolovať nielen kvôli bezpečnosti, ale aj z finančného hľadiska a vašich úspor.

3. Detektor úniku plynu

Mnohokrát je ťažké identifikovať únik plynu, a preto je dobré spoľahnúť sa na moderné inteligentné systémy. Stačí si do domácnosti nainštalovať alarm, ktorý vás v prípade úniku plynu okamžite upozorní.

Alarm na detekciu úniku zemného plynu (NG alarm) si môžete kúpiť od rôznych predajcov – investícia do tohto zariadenia sa určite vyplatí. Aby vám kúpa NG alarmu príliš nenarušila rozpočet, môžete využiť aj prenájom alarmu. Túto výhodnú službu ponúka napríklad RWE (viac info na www.rwe.sk).

Je jednoduchšie zaplatiť minimálnu sumu za alarm na prevenciu úniku plynu, než zaplatiť životom či strechou nad hlavou.

Trik na záver:

Ak nemáte istotu, či vám uniká plyn, urobte malý test. Naneste na uzatvárací ventil jar alebo mydlový roztok. Ak plyn uniká, v mieste úniku sa vytvoria bublinky. V takomto prípade do zariadenia nezasahujte a okamžite zavolajte na jeho opravu spôsobilú osobu.

-reklamná správa- 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu