Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Omyl, na ktorý doplatili milióny ľudí životom: Vedci už poznajú pravú príčinu rakoviny

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

LONDÝN - Vedecký spor o príčine rakoviny už má víťaza. Ak ste sa stali obeťou rakoviny, možno to nebola len smola. Väčšina z nás je totiž schopná vzniku rakoviny zabrániť. Ak sa chcete zhubnému strašiakovi vyhnúť, toto nerobte!

Závery expertov publikované v magazíne Nature hovoria, že rakovina je z veľkej časti výsledkom nášho spôsobu života a jeho negatívnych faktorov. Vyzerá to tak, že až dve tretiny typov rakoviny vznikajú ako dôsledok škodlivých faktorov, akým je napríklad fajčenie. Len 10 až 30 percent rakovinového bujnenia sa spustili „prirodzené“ procesy ľudského tela.

Slovenka najkrajšia v celej Európe: Zákerná choroba ju dohnala k radikálnemu kroku!

Zo zistení vedcov z výskumného strediska Cancer Research UK vyplýva, že rakovina nie je podmienená geneticky do takej miery, ako sa doteraz myslelo. Znamená to tiež, že väčšina z nás je schopná vzniku choroby zabrániť, ak bude dodržiavať zásady zdravého životného štýlu. V praxi by sme sa teda mali vyhýbať nadmernému slneniu, fajčeniu, alkoholu, znečistenému prostrediu a, samozrejme, konzumovať zdravú stravu a športovať, radí doktorka Emma Smithová.Takýmto preventívnym správaním môžeme zamedziť až 90 percentám prípadov rakoviny.

Omyl, na ktorý doplatili
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Spor, ktorý trápil vedcov

Výsledky rozsiahlej štúdie sú z odborného hľadiska prevratné, pretože pred rokom sa medzi špecialistami rozpútal spor. Niektorí z nich tvrdili, že rakovinu primárne spôsobujú chyby v DNA, ktoré sa vyskytujú náhodne pri delení buniek, keď telo starne. Ale teraz sa ukázalo, že za väčšinou prípadov nestojí náhodné ľudské nešťastie. Dve z troch obetí rakoviny si svoj osud linkovali nesprávnym životným štýlom.

Zlá správa pre ženy: Aj keby ste celý život žiarili šťastím, dlhšie žiť nebudete

Už niektoré predchádzajúce štúdie poukázali na fakt, že u ľudí, ktorí sa presťahovali z krajín s nízkym výskytom rakoviny do krajín, kde sa rakovina objavuje často, sú diagnostikované rovnaké nádorové ochorenia, ako u ostatného obyvateľstva tej oblasti. Rakovina je teda do výraznej miery ovplyvnená prostredím, v ktorom žijeme a návykmi, ktoré sú súčasťou kultúry.

Navyše, vedcom sa podarilo zistiť, že aj pri relatívne vysokej miere bunkového delenia zvyknú bunky len málokedy nebezpečne mutovať. „Gény, ktoré sme zdedili po našich rodičoch, tvoria len malé percento počtu všetkých prípadov rakoviny,“ znie konečný verdikt výskumníkov.

Omyl, na ktorý doplatili
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

 

 

Viac o téme: RakovinaPríčina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu