Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

VIDEO Atmosféru Marsu zničilo Slnko: NASA varuje, Zem čaká podobný osud

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: nasa)

BRATISLAVA – Mars poznáme ako nehostinnú červenú planétu s atmosférou, ktorá nie je vhodná pre život, aj keď to tak nebolo vždy. Vedcom nedá spávať otázka, čo sa na Marse stalo, keďže dôkladné mapovanie jeho povrchu prezrádza, že kedysi tam bola voda a zrejme aj vzduch. Podľa novej teórie, sa zničenie Marsu môžu slnečné erupcie.

„Rovnako ako na Zemi, aj na Marse sú ročné obdobia, ľadové čiapky na horách, sopky, kaňony a mení sa tam počasie, ale jeho atmosféra je príliš nevhodná pre to, aby sa tam dlhodobo udržala kvapalná voda,“ tvrdia odborníci z NASA a dodáva: „Existujú náznaky, že kedysi tam boli povodne, dôkaz o prítomnosti vody však poskytujú hlavne ľad v pôde a riedke mraky.“ To už sú, tak povedia, staré známe fakty.

Čo sa teda stalo s atmosférou Marsu? Ukázalo sa, že zrejme za jej zničenie môžu erupcie na Slnku, o ktorých sa už dlhodobo hovorí aj na Zemi. Postupným „pálením“ vrstiev plynov v atmosfére Marsu spôsobilo, že dnes už o takmer žiadne atmosfére hovoriť nemôžeme. „Videli sme, že atmosférická erózia sa zhoršuje počas slnečných búrok, takže si myslíme, že strata bola omnoho vyššia pre miliardami rokov, keď bolo Slnko mladé a aktívne,“ uvádza Bruce Jakosky z Coloradskej univerzity. Podobný osud teda zrejme čaká aj Zem.

Na Marse totiž objavili aj údolia, ktorými tiekli rieky a všetko naznačuje tomu, že tam boli aj ložiská nerastných surovín. NASA našla na planéte aj soľ, čo značí, že voda v kvapalnom skupenstve bola na Marse bežnou vecou. Atmosféra teda musela byť teplejšia aj hustejšia, aby mohli rieky a jazerá existovať. „Pochopenie toho, čo sa stalo tamojšej atmosfére pomôže našim znalostiam o dynamike vývoja akejkoľvek planetárnej atmosféry,“ tvrdí John Grunsfeld, astronaut a analytik z NASA.

Viac o téme: VesmírNASAMarsSlnečné erupcie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu