Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Koniec modernej civilizácie: Škody, ktoré spôsobila solárna búrka v minulosti, boli varovaním

Tento deň desí milióny ľudí po celom svete. Zobraziť galériu (2)
Tento deň desí milióny ľudí po celom svete. (Zdroj: SITA, daily mail)

BRATISLAVA – Svetoví lídri majú o obavu viac. O nebezpečenstve, ktoré so sebou prinášajú slnečné erupcie, sa hovorí už dlho. Hrozba, ktorá by mohla zničiť modernú civilizáciu tak, ako ju poznáme, je však stále väčšia. Energia, ktorá je nahromadená v Slnku, by ukončila technologický pokrok. Nastal by kolaps, z ktorého by ľudstvo nemuselo spamätať.

Veľký elektromagnetický impulz by globálnej ekonomike spôsobil straty v hodnote 2,6 triliónov dolárov. Táto úzkosť pritom bola spôsobená slnečnou erupciou, ktorá tesne minula Zem pred tromi rokmi. Američania sa okamžite po tom začali zaoberať myšlienkou ochrany svojich energetických sietí. To však zďaleka nebolo prvé varovanie.

Posledná geomagnetická búrka, ktorú zaznamenali v roku1859, spôsobila explózie telegrafických liniek. Požiare v kanceláriách a nedostatok energie v celej Európe a Severnej Amerike boli iba malý pripomenutím hrozby, akou pre nás predstavuje Slnko, ktoré je zároveň pre život na Zemi nevyhnutné, ako správne zdôrazňuje webstránka cornishman.co.uk.

Tento deň desí milióny
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA, daily mail)

„Dianie vo vesmíre ovplyvňuje technológie, na ktoré sa spoliehame. S technologickým pokrokom stúpa aj zraniteľnosť. Každý komunikačný signál, ktorý sa odrazí alebo prechádza cez inosféru, je ovplyvnený kozmickým žiarením,“ varujú odborníci. Astronómovia by vedeli extrémnu udalosť vo vesmíre predpovedať len 15 až 60 minút pred ňou samotnou. Ľudstvo by ostalo bez ochrany.

Viac o téme: HrozbaSlnečné erupcieGlobálna ekonomika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu