Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Prelomový objav astrofyzikov: Máme dôkaz, že vesmír nestvoril všemocný Boh

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

TORONTO - Tím kanadských vedcov sa možno postaral o jeden z najväčších objavov 21. storočia, ak nie v celej ľudskej histórii. Astrofyzici totiž našli dôkaz, ktorý kreacionistom rúca ilúzie.

Kto stvoril vesmír? To je otázka, ktorá až doteraz ostávala za dverami poznania. Ale výsledky sú podľa tímu kanadských vedcov vedených univerzitným doktorom Mirom Faisalom z Ontária také presvedčivé, že dokonca spochybňujú piliere svetových náboženstiev a úlohu všemocného tvorcu.

Vedec varuje svet: Príde megazemetrasenie, ktoré rozdelí kontinenty a zabije 40 miliónov ľudí

Vedci už dlho vedia, že tzv. virtuálne častice mimiatúrnych rozmerov už dlho vznikajú akoby z ničoho a práve ony mohli byť kľúčom k záhade stvorenia. „Virtuálne častice disponujú veľmi malým množstvom energie a existujú iba krátky čas. Ale to, čo bolo ťažké vysvetliť, je otázka, ako môže také malé množstvo energie viesť k utvoreniu vesmíru, ako je ten náš?“ pýta sa Faisal.

Vesmír je stále nič

Tím Faisala sa hádanku pokúsil zodpovedať pomocou matematiky, špeciálnej teórie relativity a teórie inflácie. Vedci brali do úvahy, že vesmír mal hneď po svojom zrode k dispozícii masívnu energiu. Podľa teórie inflácie sa nepatrná energia a životnosť virtuálnych častíc dokáže nekonečne zväčšiť, výsledkom čoho je náš 13,8 miliardy rokov starý vesmír, informoval Express.co.uk.

Nová teória o túžbach presvedčí aj ateistov: Psychológ odhalil, prečo ľudia veria v Boha

Vedci si na začiatku bádania položili otázku, či mohol vesmír vzniknúť aj z ničoho. Vysvetlenie je však oveľa komplikovanejšie a otázka je irelevantná, lebo z určitej perspektívy je stále ničím. „Niečo nepochádza z ničoho. Vesmír je stále ničím, len oveľa elegantnejšie usporiadaným,“ komentoval astrofyzik Faisal a dodal, že negatívna gravitačná energia vesmíru a pozitívna energia hmoty je vo vesmíru vyvážená a vytvára spolu nulový súčet.

Ak podľa Faisala Boha považujeme za nadprirodzenú bytosť, ktorá bola schopná zmeniť prírodné zákony pri tvorbe vesmíru, v tom prípade ho nepotrebujeme, pretože nové zistenia dokážu vznik vesmíru objasniť. „Ak však Boha považujete za veľkého matematika, potom možno áno,“ doplnil na margo Božej existencie.

Prelomový objav astrofyzikov: Máme
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

 

Viac o téme: VesmírBoh
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu