Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Zdravá žena (30) chcela byť slepá: Teraz sa jej splnil sen, spravila niečo, čo nikdy nepochopíte

Jewel slepota spravila šťastnou Zobraziť galériu (3)
Jewel slepota spravila šťastnou (Zdroj: profimedia.sk)

RALEIGH - Jewel Shupingová zo Severnej Karolíny pred deviatimi rokmi oslepla, lebo sa jej do očí dostala silná chemikália. Nešlo však o nehodu, ani o to, že by sa jej niekto chcel pomstiť. Dôvod straty zraku ženy je absolútne nepochopiteľný - chcela byť jednoducho slepá.

Tridsaťročná Jewel od detstva trpí poruchou integrity a identity (BIID). Ide o zriedkavé ochorenie, kedy človek túži byť chorý či postihnutý. Prejavuje sa to tak, že pacient chce, aby mu odrezali zdravú končatinu, alebo túži, aby z neho iným spôsobom spravili invalida.

Američanka si všetky svoje končatiny ponechala, no zato chcela oslepnúť. Už ako malá predstierala, že je nevidiaca, nosila tmavé okuliare, používala bielu palicu a ako dvadsaťročná ovládala Braillovo písmo. "Moja mama ma často brávala na nočné prechádzky, lebo som sa dobre cítila v tme. Spomínam si, že keď som mala šesť rokov, uvedomila som si, že ako slepá by som sa cítila veľmi dobre," vysvetľuje.

Zdravá žena (30) chcela
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Spravila preto niečo veľmi drastické - dohodla si stretnutie so psychológom z Kanady, ktorého uprosila, aby jej pomohol splniť jej celoživotný sen. Najprv žene nalial do očí znecitlivujúce kvapky a následne čistiaci prostriedok na odtok, vďaka ktorému oslepla. Jewel priznala, že to bolo i tak veľmi bolestivé, no podľa jej slov to stálo zato. Nie je známe, či lekár kvôli tomu čelí trestnému stíhaniu. V neďalekej nemocnici sa pacientke proti jej vôli pokúšali zrak zachrániť. Neuspeli.

Zdravá žena (30) chcela
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

"Keď som videla, necítila som sa dobre. Viem, že slepí ľudia by dali všetko za to, aby opäť videli, ale ja som takto spokojná. Naozaj si myslím, že som mala slepá už narodiť," dodáva Jewel.

Viac o téme: SlepotaBIID
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu