Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

V tajomnom hrobe objavili nový druh človeka: Mali sa dostať do smrteľnej pasce bez šance úniku

Lebka človeka Homo Naledi Zobraziť galériu (3)
Lebka človeka Homo Naledi (Zdroj: Youtube/Barcroft TV)

JOHANNESBURG - Odborníci zatiaľ netušia, aký osud postihol pätnástich ľudí, ktorých kosti ležali v odľahlej jaskyni. Jedným z možných vysvetlení je aj to, že záhadný ľudský druh sa dostal do smrteľnej pasce, z ktorej nebolo úniku.

Nový druh pračloveka, ktorý odborníci priradili k moderným predkom človeka a našli v odľahlej juhoafrickej jaskyni, dostal názov Homo Naledi. V úkryte našli paleontológovia 1 500 kostí, ktoré podľa nich patrili najmenej 15 ľuďom, informuje Daily Mail.

Vedci prevrátili teóriu o ľudskej ruke úplne naruby: Omyl evolúcie alebo boží zámer?!

Fantastický objav urobili jaskyniari, ktorí si v škáre vápencovej steny všimli niečo, čo sa podobalo na lebku človeka. Na ich veľké prekvapenie našli potom v ťažko prístupnej odľahlej komore jaskyne prastaré ostatky ľudí. Nález Homo Naledi bol objavený v lokalite pod správou svetového kultúrneho dedičstva UNESCO v provincii Gauteng v Juhoafrickej republike.

V tajomnom hrobe objavili
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Youtube/Barcroft TV)

Osud praľudí je zahalený tajomstvom

Odborníci budú v druhej fáze kosti podrobnejšie skúmať, aby zistili, či išlo o mužov, ženy alebo deti. Zatiaľ nie je ani jasné, za akých okolností praľudia zomreli. Je možné, že boli v jaskyni zlikvidovaní úmyselne alebo sa dostali do smrteľnej pasce. Do jaskyne však mohli byť po smrti uložení aj inými ľuďmi.

V tajomnom hrobe objavili
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Youtube/Barcroft TV)

„Niektoré zo znakov Homo Naledi, napríklad ruky, zápästia a nohy, sú veľmi podobné tým, ktoré majú moderní ľudia. No na druhú stranu, mali malý mozog a tvar hornej časti ich tela sa skôr podobá na australopitheca“ povedal londýnsky profesor Chris Stringer o pozoruhodnom náleze, ktorý odborníkom môže pomôcť pochopiť evolúciu človeka.

Viac o téme: PračlovekHomo NalediHomo Sapiens
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu