Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Vedci odhalili jedno z najväčších tajomstiev: Úsmev Mony Lisy má jednu perličku na FOTO

Mona Lisa Zobraziť galériu (3)
Mona Lisa

RÍM - Mysteriózny úsmev Mony Lisy už nie je záhadou. Odborníci našli vysvetlenie jednej z najväčších umeleckých záhad pomocou iného obrazu, ktorý Leonardo da Vinci namaľoval skôr a zistili, že Mona Lisa nie je jeho jediným tajomstvom.

Znalci, ktorí sa už dlho snažili objasniť, ako Leonardo da Vinci docielil tajuplný úsmev Mony Lisy, sa konečne dočkali vysvetlenia. Ešte pred Monou Lisou totiž renesančný majster maľoval obraz La Bella Principessa, pri ktorom takisto použil svoj trik s úsmevom. Nanášal farby tak, aby do vnímania obrazu zapojil aj naše periférne videnie, pretože tvar úst maľovanej dámy sa líši v závislosti od uhla pohľadu, uvádza Daily Mail.

Záhada Mony Lisy odhalená: Historik vypátral jej tajomný pôvod, má to však háčik!

Pri pohľade priamo smeruje sklon jej úst výrazne nadol, spresnili odborníci zo Sunderlandskej univerzity. Ale keď sa oko pozorovateľa posunie inam, vytvára sa na jej ústach úsmev. Použitá Leonardova technika sa volá sfumato a kunsthistorici si ju všimli na oboch spomínaných Leonardových obrazov. Aj iní umelci sa pokúsili použiť rovnakú techniku ako da Vinci, ale neboli až takí skúsení a zruční. „Keďže úsmev mizne, akonáhle sa ho divák snaží zachytiť, nazvali sme ho vizuálnou ilúziou, nezachytiteľným úsmevom,“ vysvetlili výskumníci Alessandro Soranzo a Michelle Newberry z Sheffield Hallam univerzity.

Podobizeň Leonarda da Vinci
Zobraziť galériu (3)
Podobizeň Leonarda da Vinci  (Zdroj: thinkstock)

Aby svoju teóriu podrobili experimentu, požiadali experti niekoľko dobrovoľníkov, aby sa na obrazy pozreli z diaľky alebo im predložili rozmazané verzie. Účastníci sa zhodli, že múzy z obrazu sa im z diaľky javili ako šťastnejšie. Na obraze La Bella Principessa Leonardo zvečnil len 13-ročnú Biancu Sforza, dcéru milánskeho vojvodu Ludovica Sforzu, ktorej zachytená subtílna krása prezrádza neistotu z blížiaceho sa sobáša a teda aj dvojaký úsmev. Ešte pred týmto obrazom sa však umelec pokúšal uplatniť techniku sfumato aj pri obraze Madona v skalách z roku 1483.

La Bella Principessa
Zobraziť galériu (3)
La Bella Principessa  (Zdroj: Profimedia)

Viac o téme: Leonardo da VinciLa Bella PrincipessaBianca SforzaMona Lisa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu