Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Muži, traste sa: Po tomto vynáleze prestanete robiť niečo veľmi nechutné

Odpudzujúci náter odráža tekutinu Zobraziť galériu (2)
Odpudzujúci náter odráža tekutinu (Zdroj: YouTube)

SAN FRANCISCO - Ak sa niekto v kalifornskom San Franciscu pokúsi močiť na verejnosti, musí sa pripraviť na to, že mu pokropený múr "vráti úder". Miestne úrady totiž začali testovať špeciálny moč odpudzujúci náter, ktorý urinálnu spŕšku odrazí späť.

Sanfranciský šéf verejných prác Mohammed Nuru, ktorého prezývka na Twitteri je MrCleanSF - PánČistýSanFrancisco - sa nechal inšpirovať informáciami a videonahrávkami kolujúcimi na internete a opisuje skúsenosti nemeckého Hamburgu. Tam už podobný náter začali používať vo štvrti, kde si návštevníci nočných klubov pravidelne uľavovali na okolité steny.

Firma, ktorá náter nazvaný Ultra-Ever Dry predáva, ho propaguje ako superhydrofóbnu vrstvu odpudzujúcu väčšinu tekutín. "Moč vystrekne späť na nohavice a topánky močiaceho. Zmyslom je, aby si dotyčný nabudúce dvakrát rozmyslel, než začne močiť na verejnosti," povedala hovorkyňa sanfranciského odboru verejných prác Rachel Gordonová.

Testovanie náteru na papieri dopadol na výbornú
Zobraziť galériu (2)
Testovanie náteru na papieri dopadol na výbornú  (Zdroj: YouTube)

V rámci pilotného programu opatrilo San Francisco týmto náterom deväť múrov v oblastiach okolo barov a v miestach, kde sa pohybuje početná bezdomovecká komunita. A aby močiaci nemohli tvrdiť, že neboli varovaní, nad každou takto ošetrenou stenou visí nápis v angličtine, čínštine a španielčine: "Udrž to! A uľav si na vhodnom mieste."

Náter bol aplikovaný len minulý týždeň, ale mesto už je zaplavené žiadosťami o postreky v ďalších oblastiach. "Niektorí ľudia síce tvrdia, že je to len taká blbosť, ale iní dúfajú, že pomôže bojovať proti zapáchajúcim častiam San Francisca, kde sú steny doslova nasiaknuté močom," dodala Gordonová. A náter na stene je navyše oveľa lacnejší ako pravidelné posielanie čističov na premočené miesta.

Viac o téme: San FranciscoMočenie na verejnosti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu