Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Cestujúcim sa naskytla desivá scéna: Horiace lietadlo sa rútilo na zem, vyše sto mŕtvych

Horiaci Concorde sa rúti k zemi
Horiaci Concorde sa rúti k zemi (Zdroj: YouTube)

PARÍŽ - Desivá scéna sa naskytla cestujúcim na parížskom letisku Roissy popoludní 25. júla roku 2000. Lietadlo Concorde Air France smerujúce do New Yorku, sa krátko po štarte v čase 16 hodín 44 minút zrútilo. Superstroj zo 70. rokov 20. storočia, považovaný dovtedy za absolútne spoľahlivý, vo svojich troskách pochoval 113 ľudí.

Nadzvukový Concorde, na palube ktorého boli predovšetkým nemeckí turisti, začal horieť na ľavom krídle už na zemi, ale posádka nemohla štartovací manéver zastaviť a musela vzlietnuť. Piloti sa snažili bezúspešne zatiahnuť podvozok a núdzovo pristáť na neďalekom letisku v Le Bourget. Stále však strácali rýchlosť a kontrolu nad strojom, ktorý sa nakoniec zrútil v mori plameňov na Hotelissimo.

Havária vyvolala všade a hlavne vo Francúzsku veľké emócie. Bola to prvá katastrofa prvého nadzvukového dopravného lietadla, ktoré sa stalo symbolom technického pokroku a luxusu. Ľudí fascinovali amatérske fotografie a zábery horiaceho lietadla aj obraz skazy na mieste katastrofy.

Podľa správy vyšetrovateľov bolo hlavnou príčinou nešťastia prerazenie palivovej nádrže kusom pneumatiky, ktorú predtým roztrhla lišta spadnutá z iného lietadla na štartovacej dráhe. Air France a British Airways, jediné dve spoločnosti, ktoré Concorde majú, po nešťastí lety týchto strojov zastavili.

Viac o téme: Air FranceLetecká haváriaConcorde
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu