Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Pozrite sa, čo robí kokaínom nadrogované srdce po tom, ako ho vybrali z tela narkomana

Pulzujúce srdce Zobraziť galériu (2)
Pulzujúce srdce (Zdroj: YouTube)

LONDÝN - Video ukazuje, ako reaguje srdce, ktoré vytiahli z tela mŕtveho narkomana. Nielenže bolo niekoľkokrát väčšie než je priemer, ale ešte takmer polhodinu po tom bilo. Tieto silné zábery nie sú vhodné pre citlivé povahy.

Srdce dokáže ešte zhruba šesťdesiat sekúnd po tom, ako ho vytiahnu z tela, pulzovať. To vo videu ale bilo ešte 25 minút. Dôvod? Bolo nadopované kokaínom. Jeho majiteľ bol totiž dlhých pätnásť rokov na tejto droge závislý. Okrem toho je až trikrát väčšie než je bežný priemer.

Pozrite sa, čo robí
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: YouTube)

Autorom videa je nezisková organizácia MEDspiration, ktorá sa zaoberá umením medicíny a vedy. Jej generálny riaditeľ Nav Badesha vysvetlil, ako je možné, že srdce ešte tak dlho po smrti pulzovalo. "Činnosť srdcových buniek bola ovplyvnená dlhodobým užívaním kokaínu. To postupne zvyšovalo srdcovú frekvenčiu užívateľa a zároveň znižovalo koronárny srdcový prietok v dôsledku adrenergnej vazokonstrikcii ciev."

Teda zatiaľ čo sa srdce snažilo vyrovnať s mimoriadnou záťažou, dostávalo sa mu stále menej krvi a kyslíka, a preto zväčšilo svoj objem. "Toto srdce sa pravdepodobne tak prispôsobilo ischémii myokardu (nedostatočné prekrvenie srdcového svalu, pozn. red.), že sa stalo natoľko životaschopným, že dokázalo fungovať bez prívodu kyslíka 25 minút," dodal Badesha.

Viac o téme: SrdceKokaín
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu