Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Zakázaná Hitlerova kniha: Učitelia majú strach o deti, Mein Kampf budú opäť predávať!

Dobrá didaktická pomôcka? Zobraziť galériu (2)
Dobrá didaktická pomôcka? (Zdroj: TASR)

BERLÍN – Združenie nemeckých učiteľov chce medzi didaktické vzdelávacie pomôcky zaradiť aj zavrhované Hitlerovo dielo Mein Kampf. Učitelia veria, že takto môžu bojovať proti rastúcemu extrémizmu. V januári totiž čaká knihu po 70 rokov reedícia.

Kniha, ktorá je plná nenávistných antisemitských názorov, sa opäť dostala do centra pozornosti. Prvýkrát po 70 rokoch bude v roku 2016 znova publikovaná a doplnená o komentáre. Každý, kto by publikoval neupravenú verziu, by sa mohol dostať do sporu so zákonom. Podľa Združenia nemeckých učiteľov by sa dokonca mal obsah knihy aj s príslušným vysvetlením vyučovať na stredných školách, aby si tínedžeri osvojili zdravý postoj voči rasovej neznášanlivosti.

Kontroverzný spis 20. storočia: Ideológia, ktorá uvrhla svet do najkrvavejšieho konfliktu v dejinách!

Podľa Charlotte Knobloch, hlavy nemeckej židovskej komunity, je však nezodpovedné, aby sa kniha zaradila medzi didaktické pomôcky. Vzdelávanie študentov v oblasti histórie je podľa nej dostatočné a veľmi dobré aj bez toho, aby museli čítať Mein Kampf.

Hitler začal písať Mein Kampf po svojom neúspešnom mníchovskom puči a následnom zadržaní v roku 1923. Na prelome rokov 1929 a 1930 sa kniha stala v Nemecku bestsellerom. Po skončení druhej svetovej vojny patria autorské práva na knihu štátu Bavorsko, ktoré odmietalo dať súhlas na dotlač. Autorské práva však uplynú skončením roka 2015 a mníchovský Ústav pre súčasné dejiny plánuje reedíciu knihy už v januári 2016. Pripravované dvetisícstranové vydanie spôsobilo veľký rozruch nielen v tuzemsku, ale aj v zahraničí, informoval Zeit.de.

Zakázaná Hitlerova kniha: Učitelia
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Thinkstock.com)

 

Viac o téme: HitlerMein Kampf
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu