Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Český denník to prehnal s anketou na webe: Volili by ste Hitlera, keby vás zbavil utečencov?

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: thinkstock.com, tyden.cz)

BRATISLAVA/PRAHA - Hystéria okolo utečeneckej krízy si vyžiadala svoju daň aj u našich západných susedov. Redakcia českého on-line denníka tyden.cz totiž zverejnila anketu, v ktorej sa čitateľov pýtala na ich názor, či by volili Hitlera, keby vstal z mŕtvych a sľúbil, že Európu zbaví migrantov. Zaujímavá v tomto prípade je nielen formulácia a obsah otázky, ale aj výsledok. Teda aspoň ten, ku ktorému sa dalo dopracovať, kým zodpovední anketu z portálu neodstránili.

Učiteľ šokoval výrokmi, teraz sa hrá na obeť: Židia sú prekliati, demokracia je zločinecký režim!

Po zverejnení ankety sa na Týden zosypala spŕška kritiky, ktorú si redakca po čase zobrala k srdcu a svoj nevhodný krok po dvoch dňoch anulovala. Otázka z internetu zmizla, ale aj tak neušla mediálnej pozornosti. Veď sa nestáva každý deň, aby mohli čitatelia vyjadriť svoj postoj k tomu, akí veľkí xenofóbi sú, keď si chcú na pomoc volať samotného vodcu nacistov Adolfa Hitlera, ktorý sa so svojimi spolupracovníkmi postaral o konečné riešenie židovskej otázky a zaslúžil sa tak o smrť miliónov nevinných ľudí.

Český denník to prehnal
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com, tyden.cz)

V ankete sa ukázalo, že Česi nemajú so zmŕtvychvstaním Hitlera žiadny väčší problém a každý druhý obyvateľ republiky by pokojne podporil jeho návrat v prípade, ak by Európu zbavil utečencov. Samozrejme, je to iba hypotetická otázka, nad ktorej dôsledkami sa ľudia v mnohých prípadoch hlbšie nezamyslia, ale aj tak stojí za pováženie, aké emócie v súčasnosti panujú v spoločnosti, ak ide o utečencov.

Na výsledky potom reagoval aj tyden.cz, ktorý pripravil článok, v ktorom priznal, že z nich zostali zaskočení. "Utečenci. To slovo je v posledných týždňoch počuť všade. A je jedno, že do Česka skoro žiadni nemieria. Debata, ktorá sa k problematike vedie, je vyhrotená a často nechutná. Mnohí dávajú bez obáv priechod svojej xenofóbii. Človek si hovorí, že už ho snáď nič neprekvapí. Omyl," uvádza sa v článku.

Viac o téme: Anketa UtečenciHitler
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu