Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Navštívili sme za vás EXPO 2015: Slováci tromfli aj Rusko a USA, Česi zaujali bazénom

Slovensko Zobraziť galériu (25)
Slovensko (Zdroj: Miroslav Vacula)

MILÁNO/BRATISLAVA – Svetová výstava EXPO 2015 sa tento rok koná skutočne za „humnami“, v talianskom Miláne. A možnosť vidieť najväčšiu výstavu sme si nenechali ujsť ani my. Už samotné výstavisko Rho Fiera vás ohromí veľkosťou. Vyše 150 štátov sa tu prezentuje v národných pavilónoch, ktoré vás ohromia svojou architektúrou.

Taliani sa na jedinečnú výstavu EXPO dôkladne pripravili a my sme nevychádzali z úžasu. Na jednom mieste vidíte v podstate celý svet v „kocke.“ Samozrejme deň na prehliadku nestačí. Nás potešilo, že v obrovskej konkurencii sa nestratil ani náš Slovenský pavilón. S rozpočtom 5 miliónov eur patrí síce medzi tie menšie, ale určite sa zaňho nemusíme hanbiť. Veľké štáty, ako USA alebo Rusko, Nemecko majú pavilóny s rozpočtom niekoľko desiatok miliónov eur. Kým sa však k nemu dostanete, prejdete zopár kilometrov, pretože je úplne na konci, ale zato v zaujímavej spoločnosti. Blízko je pavilón USA a priamo susedí s pavilónom Ruska

Hravý Slovenský pavilón.

„Určite sa za náš pavilón nemusíme hanbiť. Denná návštevnosť je okolo 10 tisíc ľudí a strávia tu dosť veľa času.“ hovorí generálny komisár slovenskej expozície Martin Polák. A skutočne  na vlastné oči sme videli, ako pred vchodom museli návštevníci čakať, aby sa dostali dnu. Naša expozícia je rozdelená na 6 energetických zón. „Energia v kultúre, energia v inováciach, energia v dobrodružstve, energia v športe, energia v tradíciach a energia vo výžive.“ Slovenský pavilón je najmä o interaktivite. Už od vchodu vás čaká množstvo zaujímavých vecí, ktoré si môžete ohmatať, dôkladne prezrieť, alebo byť ich súčasťou. Či už strom vytvorený z píšťalok, krík zo spiežovcami a zvoncami, na ktoré samozrejme môžete hrať. Fascinujúce je krútiace veľkonočné vajce a snáď najväčší úspech má 3D prehliadka našich najkrajších častí Slovenska. Máte pocit, že sa prechádzate po Lomnickom štíte a čochvíľa vám hrozí pád. Na sochách môžete zanechať svoj odkaz, prezentujeme 10 najúspešnejších športovcov a unikátna je i Moravianská Venuša, ktorá je najstarším exponátom na celej výstave EXPO. I exteriér je zaujímavý. Unavení návštevníci si radi posedia v tuli vakoch pred pavilónom alebo sa fotia pred plastikami hláv známeho sochára Franza Xavera Messerschmidta. Na bočnej strane je vytvorený relief bohyne Vesny z trávnatého koberca, ktorá je jedným z najobľúbenejších fotogenických miest na výstave. Práve tu sa fotí mnoho svetových celebrít.

Slovenskú kuchyňu si obľúbili i Japonci

Exotický pavilón Japonska sa nachádza hneď vedľa, a ako sme sa dozvedeli v našom pavilóne, začali chodiť do našej reštaurácie, ktorá im zachutila: „Obľúbili si i bryndzové halušky, naše polievky,“ hovorí komunikačná manažérka Katarína Bartová. Naša gastronómia už tradične na svetových výstavách boduje a nie je tomu inak ani teraz. Reštaurácia je vyzdobená Warholovými reprodukciami a súčasťou pavilónu je i terasa na streche, kde Slovákov radi privítajú a ponúknu typickými lokálnymi produktmi, ako Tatranský čaj, slovenské víno..

Sklamanie zo svetových veľmocí

Práve pavilóny svetových veľmocí, lákajú najviac návštevníkov. Veľkolepý ruský má obrovskú rozlohu a fascinujúci vstup s veľkoplošnými zrkadlami nad vašimi hlavami. Vo vnútri vás síce čakajú neuveriteľné prezentácie vedy a techniky, a tiež úžasná výstava ich lokálnych produktov, ale chýbala nám v ňom hravosť a viac interaktivity. Američania zas stavili na vodné steny pred vstupom, ktoré perfektne osviežia návštevníkov. Ich vnútorná expozícia je síce tiež nádherná, a technicky prepravovaná, ale sklamaní sme boli z veľmi silnej propagácií prezidenta Baracka Obamu, ktorý bol snáď na väčšine panelov. Dokonalá a efektný je Čínsky pavilón. Aby ste sa dostali dnu, musíte si vystáť radu. Číňania stavili na svoju úžasnú kultúru, gastronómiu a pravidelne v malej kinosále, premietajú filmy o svojej krajine.

Krásny Azerbajdžan, pohoda u Čechov, luxusný Kuvajt

Každý pavilón vás niečim ohromí. Nám sa najviac páčil pavilón Azerbajdžanu. Originálna architektúra a vnútorná interaktívna expozícia je nádherná, práve v ňom by sme dokázali tráviť hodiny. Česi zas stavili na pohodu. Pred pavilónom majú bazén s lehátkami a samozrejme pivný bar s Plzenským pivom. Luxus a neuveriteľné vizuálne zážitky na vás dýchnu v Kuvajte. Nemci vás prekvapia pedantnosťou a hravými prvkami. Napríklad z ich terasy sa môžete okrem schodov dostať aj po veľkej šmýkačke. Úžasné sú ázijské pavilóny. Ako v rozprávke z Tisíc a jednej noci sa cítite v Omane. Samozrejme najväčšiu prezentáciu majú Taliani. Svetová výstava EXPO je čosi čo tak skoro neuvidíte a preto ju jednoznačne treba navštíviť. Každý si na nej nájde niečo svoje.

Praktické informácie

Na výstavisko sa pohodlne dostanete linkou metra M1. Konečná stanica Rho fiera bola postavená kvôli EXPU. Spiatočný lístok na EXPO stojí 5 eur. Vstup na EXPO stojí na deň 35 eur. Deti, dôchodcovia, skupiny a rodiny majú zľavy. Areál je otvorený denne od 10,00 do 23,00 hodiny. Výstava trvá od 1. mája do 31. októbra. Každý deň sú tu rôzne akcie, koncerty a dni venované jednotlivým štátom. V areáli máte množstvo reštaurácií, barov, toaliet ako i stojančekov na pitnú vodu zdarma. Ceny v reštauráciach sú od 7 eur vyššie. Sú tu zóny oddychu aj zóny pre deti. Okolo areálu jazdí bezplatný autobus. Výstavisko má priame spojenie s okolitými letiskami v Miláne. Z Košíc do Bergama lieta 2 krát do týždňa, pravidelná letecká linka nízkonákladovej spoločnosti Wizz Air a z Bratislavy pravidelne lieta nízkonákladová letecká spoločnosť Ryanair. Takže spojenie je skutočne dostupné. Do Milána sa môžete dostať i autobusom a vlakom. 

Viac o téme: EXPO
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu