Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Odborníci varujú pred masovým strieľaním: Šíri ako vírus, môže za to naša zvedavosť!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

PHOENIX - Závery najnovšej vedeckej štúdie znejú doslova tragicky. Hovorí sa, že násilie plodí násilie a experti tejto ľudovej múdrosti dávajú za pravdu. Zastaviť ich šírenie môžeme jedine správaním.

Odborníci vychádzali zo štatistických údajov, v rámci ktorých si všímali udalosti, pri ktorých útočník postrieľal najmenej štyroch ľudí. „Do výskumu boli zahrnuté aj tzv. školské streľby. V priemere jedna školská streľba inšpiruje 0,22 ostatných podobných školských udalostí a v priemere jedno masové strieľanie inšpiruje 0,3 masových strelieb,“ hovorí profesorka Sherry Towersová, odborníčka na matematické a počítačové modelovanie z Arizonskej štátnej univerzity.

Alarmujúce čísla: Počet teroristických útokov vo svete a ich obetí prudko vzrástol!

V laickej reči to znamená, že ak sa zameriate na päť školských strelieb, jedna z nich bude inšpirovaná nejakou streľbou v minulosti. Nie je preto prekvapením, že aj teroristické útoky sa vyskytujú v zhlukoch, resp. krátko po sebe, s odstupom iba niekoľkých dní. Viacerí odborníci súčasne varujú, že ľudí dokáže k násiliu inšpirovať aj mediálna popularita strelcov.

Žiadne meno ani portrét vraha

Keď americkí vedci skúmali výskyt masovej streľby, zistili, že k nej v USA dochádza každého 12,5 dňa. Školské streľby, pri ktorých zahynú viac ako štyria ľudia, sa objavujú zhruba raz za 31,6 dní. Odborníci tiež zistili, že čím vyššia je v štáte miera vlastníctva zbraní, tým častejšie k streľbe dochádza.

Paradoxom je, že streľba, pri ktorej zahynú menej ako štyria ľudia, nie je nákazlivá a vedci sa domnievajú, že by za tým mohla byť zvýšená medializácia pri masových vraždách. Média by z masových vražd nemali robiť senzáciu, myslí si Towersová s tým, že by nemali ani zverejňovať meno a portrét vraha.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu