Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Bojíte sa terorizmu na dovolenke? Vieme, čo vám poisťovne preplatia, ak príde k najhoršiemu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (7)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Pred odchodom na dovolenku by si mali turisti dôkladne preštudovať podmienky zmluvy, ktorú uzatvorili s poisťovňou. Bezpečnostné riziko v zahraničí totiž rastie, niektoré poisťovne v rámci cestovného poistenia však teroristické útoky nekryjú. Opýtali sme sa tých najväčších, či sa môžu ich klienti spoľahnúť na pomoc aj v kritickej situácii, aká sa udiala napríklad v Tunisku.

Takmer všetky poisťovne si pri cestovnom poistení uplatňujú výluku pri krajinách, do ktorých slovenské ministerstvo zahraničných vecí vydalo odporúčanie necestovať. Aktuálne upozornenia zverejňuje ministerstvo na svojej internetovej stránke. Ako uviedla spoločnosť Fincentrum, niektoré poisťovne rozširujú tento zoznam o oblasti, v ktorých vydali bezpečnostné upozornenie domáce úrady.

"Najširšie krytie má v tomto smere napríklad poisťovňa Union, ktorá kryje i rizikové krajiny zo zoznamu ministerstva zahraničných vecí," uviedol analytik Fincentra Peter Világi. Zároveň je podľa neho veľmi dôležité, aby sa turisti v zahraničí nezapájali do žiadnych miestnych protestov a demonštrácií.

Naoko môže vyzerať, že
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Judita Smatanová, špecialistka externej komunikácie a hovorkyňa Union poisťovňe, nám tieto slová potvrdila, no zdôraznila, že "pokiaľ poistený nebude dodržiavať režim vyhláseného výnimočného stavu, príp. ďalšie nariadené opatrenia a pokyny miestnych úradov i príslušníkov policajných a vojenských jednotiek smerujúce k zachovaniu bezpečnosti osôb", tak sa poistenie na túto osobu nemusí vzťahovať.

Opýtali sme sa aj to, čo sa stane, ak klienti kvôli teroristickým útokom zájazd zrušia ešte pred odchodom: "V prípade, ak klienti stornujú zájazd, pričom ministerstvo vydalo oficiálne vyhlásenie, že neodporúča občanom SR vycestovať do danej krajiny (3. stupeň); takáto situácia je krytá z poistenia storna objednanej služby/zájazdu." Smatanová ešte dodala, že klientom vždy odporúčajú, "aby využili službu dobrovoľnej registrácie".

Bojíte sa terorizmu na
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Najdôležitejšia je poslušnosť

"Je ďalej nevyhnutné dodržiavať všetky príkazy miestnych úradov, polície alebo vojska. V opačnom prípade cestovné poistenie, i v inak bezpečnej krajine, škody nekryje," upozorňuje analytik Világi. Niektoré poisťovne kryjú cestovným poistením aj teroristické útoky. "Ide napríklad o Allianz-Slovenskú poisťovňu alebo Kooperativu. Krytie liečebných nákladov je však väčšinou oproti štandardnej sume znížené na 30 až 50-tisíc eur. Vylúčené bývajú v takých prípadoch škody na batožine," doplnil Világi.

Oslovili sme teda Katarínu Janákovú, vedúcu oddelenia skupinového cestovného a privátneho poistenia v Allianz - Slovenskej poisťovni: "Zo všeobecných poistných podmienok pre cestovné poistenie vyplýva, že v prípade zranenia v dôsledku teroristického útoku kryjeme liečebné náklady, t.j. náklady na ošetrenie, zákroky, hospitalizáciu, ako aj nutnú repatriáciu na Slovensko (prevoz pacienta). Je to štandardné krytie v rámci poistenia liečebných nákladov."

Bojíte sa terorizmu na
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Rozsah poistenia je však obmedzený: "Iné riziká (škody na majetku atď.) v prípade teroristického útoku v cestovnom poistení kryté nie sú. V rámci poistenia "Storno špeciál" je kryté storno zájazdu z dôvodu živelnej udalosti, vojnovej udalosti alebo teroristického činu v cieľovej lokalite štátu, do ktorého poistený preukázateľne cestuje a ktorých vznik je vyhlásený štátnymi orgánmi SR s tým, že do danej oblasti sa neodporúča cestovať alebo sa odporúča zvážiť cestu, pričom takéto potvrdenie bolo oficiálne vydané až po dojednaní poistenia."

Čo ak som už tam?

"Dovolenkári by si mali pred vycestovaním pozorne preštudovať a preveriť, či cieľová krajina, do ktorej cestuje, nie je štátnymi orgánmi SR vyhlásená za neodporúčanú. Ak človek napriek tomu vycestuje, cestové poistenie v takomto prípade nekryje náklady na poistné udalosti, ktoré vzniknú v súvislosti s teroristickým útokom. Ak však útok nastane v krajine, kde je možné vycestovať, tak ako tomu bolo ešte do minulého týždňa aj v Tunisku, náklady na takúto poistnú udalosť, samozrejme, ČSOB Poisťovňa prepláca," informuje aj Zuzana Eliášová, hovorkyňa ČSOB Finančnej skupiny.

Bojíte sa terorizmu na
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Eliášová zároveň vysvetľuje, aké sú pravidlá pre už vycestovaných klientov ich spoločnosti: "Ak je však následne krajina či oblasť ich pobytu vyhlásená štátnymi orgánmi SR za neodporúčanú, dovolenkári by mali zvážiť zotrvanie v krajine. Od tohto momentu totiž prestáva cestovné poistenie kryť poistné udalosti v súvislosti s terorizmom. Čo sa týka Tuniska, cestovné poistenie od ČSOB Poisťovne aktuálne v tejto krajine stále platí."

Ocitnúť sa v podobnej situácii určite nechce nikto, napriek celkovo pozitívnym možnostiam poistenia. "Odporúčame klientom správať sa v rizikových oblastiach opatrne. Ide o to obmedziť kontakt s podozrivými osobami, nepohybovať sa v odľahlých a opustených oblastiach, zostať v turistických zónach a podľa možností nevychádzať von v nočných hodinách," skonštatoval analytik Fincentra Világi a dodal "Ak sa teda cesta do rizikovej oblasti nedá odložiť, odporúčame ľuďom preštudovať poistné podmienky, alebo informovať sa v poisťovni."

Riziko teroristického útoku v obľúbených letoviskách
Zobraziť galériu (7)
Riziko teroristického útoku v obľúbených letoviskách  (Zdroj: express.co.uk)

V rovnakom duchu sa vyjadruje aj Peter Stano, hovorca Ministerstva zahraničných vecí SR: "V súvislosti s ťažko predvídateľnou bezpečnostnou situáciou v Tunisku po nedávnych teroristických útokoch vyzývame slovenských občanov, ktorí sa momentálne nachádzajú v krajine, alebo ju chcú navštíviť, aby zachovávali maximálnu obozretnosť, vyhýbali sa masovým zhromaždeniam a pouličným zhlukom ľudí, osobitne po piatkových modlitbách, a rešpektovali pokyny miestnych bezpečnostných zložiek. Odporúčame slovenským občanom, aby priebežne sledovali vývoj situácie v krajine prostredníctvom miestnych a zahraničných médií. Zároveň upozorňujeme občanov SR, aby na verejnosti rešpektovali moslimské tradície, predovšetkým pri pohybe mimo letovísk."

Viac o téme: Teroristické útokyCestovné poistenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu