Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Pacient tajne nahral svoju operáciu na mobil: Z toho, čo o ňom hovorili lekári, bol riadne znechutený

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

RESTON - Od nemocničného personálu sa očakáva nielen profesionalita, ale aj určitá dávka empatie. Istá americká anestéziologička však nielen ukázala verejnosti, ako sa rozhodne nemajú správať zamestnanci v nemocnici, no zároveň si na seba uplietla bič. Jej hrubé nadávky a urážlivé poznámky sa totiž podarilo nahrať pacientovi z Viedne, pri ktorého operácii bola prítomná.

Súd v americkom štáte Virginia rieši kuriózny prípad anestéziologičky menom Tiffany M. Inghamová (42), ktorá sa počas kolonoskopie prezentovala skutočne otrasným správaním. Pacientovi, ktorý bol pre médiá bližšie špecifikovaný len ako D.B., sa podarilo nahrať si vysmievanie sa personálu na mobil. Pôvodne si svoj smartfón zobral do operačnej sály, aby si mohol po zákroku nahrať pooperačné pokyny lekárov. Nahrávanie zvuku sa však vo vrecku jeho nohavíc náhodou zaplo skôr.

Keď si spätne pustil záznam operácie, ostal riadne prekvapený. „Po piatich minútach predoperačného rozhovoru s Vami som Vás chcela udrieť do tváre, aby ste sa trochu vzmužili,“ povedala na zázname Inghamová. Po tom, ako sa jeden z asistentov zmienil o vyrážke pacienta, začala nemiestne "žartovať". Upozornila ostatných, aby vyrážku nechytali, lebo môžu dostať syfilis a dodala, že to bude zrejme „tuberkulóza penisu“.

Tiffany M. Ingham
Zobraziť galériu (3)
Tiffany M. Ingham  (Zdroj: 123aw.ang.af.mil)

Inghamová zosmiešňovala aj vzdelanie muža z Viedne, smiala sa z toho, že chodil na Mary Washington College, známu pre veľké množstvo žien, ktoré si túto univerzitu vyberajú. Vzápätí sa zamyslela nad tým, či je gej. Pri tejto úvahe v jej mysli vyvstala aj otázka o hemoroidoch u pacienta, a tak ich podľa právnikov a denníka Washington Post zapísala do mužovej zdravotnej karty, čo možno označiť za falšovanie záznamov. Pre ohováranie a zanedbanie zdravotnej starostlivosti Ingamovú nešťastný muž zažaloval.

Porota vo Fairfax County rozhodla, bude musieť zaplatiť takmer 450-tisíc eur. Problémom je aj to, že Inghamová má licenciu na vykonávanie anestéziologickej praxe len v Bethesde, v štáte Maryland. Za to jej súd udelil pokutu necelých 45-tisíc eur, pričom horná hranica bola okolo 178-tisíc eur. Podľa záznamov z Marylandu, Inghamovú evidujú ako bývalú zamestnankyňu, ktorá sa presťahovala na Floridu. Ani na Floride však už údajne nie je zamestnaná.

Pacient tajne nahral svoju
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock)

Napriek jednoznačným rozhodnutiam súdu ešte nie je jasné, či bude lekársky tím potrestaný aj Medicínskou radou vo Virginii. Gastroenterológ Soloman Shah (48), ktorý kolonoskopiu vykonal, bol totiž taktiež odsúdený za ohováranie (90-tisíc eur), za zanedbanie lekárskej starostlivosti (178-tisíc eur) a musel zaplatiť ešte aj odškodnenie vo výške viac ako 178-tisíc eur.

Viac o téme: Pokuta Anestéziológia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu